Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Σύσκεψη διυπουργικής ομάδας για την αιθαλομίχλη

Τί περιλαμβάνει το σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος

ypeka

Συνεδρίασε για πρώτη φορά σήμερα η Συντονιστική Διϋπουργική Ομάδα που έχει συσταθεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος της αιθαλομίχλης, ενόψει της χειμερινής περιόδου, αλλά και να υπάρξει αμεσότερος συντονισμός όλων των εμπλεκομένων κεντρικών υπηρεσιών.

Στην ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Περιβάλλον Γιάννη Μανιάτη, συμμετείχαν, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Κυβερνητικού έργου, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, η Γ.Γ του ΥΠΕΚΑ, Νάντια Γιαννακοπούλου, καθώς και εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Στο Ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης του ΥΠΕΚΑ περιλαμβάνονται:

– H εντατικοποίηση και o συντονισμός στοχευμένων ελέγχων της αγοράς βιοκαυσίμων και των αντίστοιχων συσκευών θέρμανσης, σε όλα τα στάδια (παραγωγή, εισαγωγή, εμπορία) από τους αρμόδιους φορείς ελέγχου.

– Η έκδοση Αγορανομικής Διάταξης σχετικά με τις υποχρεωτικές ενδείξεις των συσκευασιών καυσίμων στερεής βιομάζας (ετικέτα).

– Η έκδοση πορίσματος από την ήδη υπάρχουσα επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή & Βιομηχανίας, για την αποφυγή προώθησης μη ποιοτικών συστημάτων θέρμανσης στην αγορά.

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος:

Δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης με προμήθεια οργάνων μέτρησης αιωρουμένων σωματιδίων μέσω του ΕΠΠΕΡΑΑ.

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την καθιέρωση ορίων λήψης εκτάκτων μέτρων σε περιπτώσεις επεισοδίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια (μέσω έκδοσης ειδικού Πρακτικού της Επιτροπής του Υπ. Υγείας, που έχει την αρμοδιότητα εισήγησης παρόμοιων ορίων).

Συστάθηκε ομάδα εργασίας στελεχών του ΥΠΕΚΑ που επεξεργάζεται προτάσεις εκτάκτων μέτρων που θα τεθούν υπόψη των εκπροσώπων συναρμόδιων Υπουργείων και Φορέων, ώστε να προωθηθούν για υπογραφή σχετικής ΚΥΑ.

Προωθείται ολοκληρωμένο επικοινωνιακό σχέδιο που θα αφορά την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη χρήση οικιακών μέσων θέρμανσης, τόσο για την πρόληψη του φαινομένου, όσο και κατά τη διαχείριση των επεισοδίων.

Έχει εκδοθεί Απόφαση του Ανωτάτου Χημικού Συμβουλίου (198/30.9.2013) για τη θέσπιση προδιαγραφών των καυσίμων στερεής βιομάζας για μη βιομηχανική χρήση.

Αναμένεται η σύσταση διυπουργικής ομάδας εργασίας για την επεξεργασία σχεδίου απόφασης για την καθιέρωση υποχρέωσης ελέγχου δοκιμής των λεβήτων στερεών βιοκαυσίμων όσον αφορά τις εκπομπές καυσαερίων.

Για την ερχόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση στο ΥΠΕΚΑ με εκπροσώπους όλων των Περιφερειών της χώρας, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός για τη διενέργεια προληπτικών ελέγχων σε εστίες καύσης, εναλλακτικές συσκευές θέρμανσης και καύσιμα στερεής βιομάζας, καθώς και για τη λήψη εκτάκτων μέτρων αν απαιτηθεί, από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By