Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τέλος οι «μαϊμού» συντάξεις- Εντός στόχων οι δαπάνες για τις συντάξεις

«Μέσω του συστήματος «Ήλιος», έκλεισε οριστικά και για πάντα η στρόφιγγα των διαρροών των πόρων της κοινωνικής ασφάλισης σε «μαϊμού» συντάξεις και επιδόματα» δηλώνει ο Γιάννης Βρούτσης

misthotoi syntaxiouxoi fosphotos

Με άνεση κινείται, εντός των προγραμματισμένων στόχων του προϋπολογισμού, η συνταξιοδοτική δαπάνη για το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης «Ήλιος» του υπουργείου Εργασίας. Συγκεκριμένα, από το 50% της συνολικής κρατικής επιχορήγησης συντάξεων που έχει προγραμματισθεί για το πρώτο εξάμηνο του 2014, έχει απορροφηθεί το 49,6%.

Στην έκθεση του Ιουνίου, ενσωματώνεται για πρώτη φορά η μηνιαία εισροή νέων συνταξιούχων, ανά ταμείο κύριας ασφάλισης και κατηγορία σύνταξης. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, πρόκειται για «δεδομένο βαρύνουσας σημασίας που αντανακλά την ανά ταμείο κύριας ασφάλισης δυναμική εισροής νέων συνταξιούχων και, κατά συνέπεια, την εξέλιξη των χρηματοδοτικών του αναγκών». Για τον μήνα Ιούνιο, το πλήθος των νέων συνταξιούχων για τους οποίους αναγγέλθηκε η καταβολή σύνταξης ανέρχεται σε 9.707. Ο μεγαλύτερος αριθμός νέων συνταξιούχων, εντοπίζεται στο ΙΚΑ σε ποσοστό που αγγίζει περίπου το 65%.

«Μεταρρυθμιστική τομή στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης που υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια μιας τυπικής αναβάθμισης πληροφοριακών συστημάτων» χαρακτηρίζει το πληροφοριακό σύστημα «Ήλιος», ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους από την εφαρμογή του. «Νοικοκυρέψαμε και εκσυγχρονίσαμε το υπουργείο Εργασίας της χώρας μας καθιστώντας το – μέσα σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες – ένα από τα πιο σύγχρονα υπουργεία της Ευρώπης σε οργανωτικό επίπεδο» αναφέρει ο υπουργός Εργασίας και προσθέτει: «Μέσω του συστήματος «Ήλιος», έκλεισε οριστικά και για πάντα η στρόφιγγα των διαρροών των πόρων της κοινωνικής ασφάλισης σε «μαϊμού» συντάξεις και επιδόματα. Όλα πλέον περνούν από τη «μύτη της βελόνας» και οι πόροι που εξοικονομούνται ενισχύουν το ασφαλιστικό σύστημα.

Για πολλές δεκαετίες, ακόμη και μέχρι πριν από ένα χρόνο, επικρατούσε αδιαφάνεια, ανοργανωσιά και γραφειοκρατία, αλλά και εκτεταμένη παραβατικότητα. Αποτελούσε ντροπή για ολόκληρες δεκαετίες να μην ξέρουμε ποιος και γιατί παίρνει σύνταξη και να χάνονται πολύτιμοι πόροι σε μαϊμού συντάξεις και επιδόματα, επιβαρύνοντας τους συνεπείς ασφαλισμένους. Το ίδιο απαράδεκτες, όμως, ήταν και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που δημιουργούσαν ταλαιπωρία στους συνταξιούχους.

Για πρώτη φορά, γνωρίζουμε με μεγάλη ακρίβεια πόσοι είναι οι συνταξιούχοι και ποιες συντάξεις λαμβάνουν, ποια είναι η συνταξιοδοτική δαπάνη, πόση είναι η μέση σύνταξη στη χώρα μας. Έτσι, οι πολιτικές για την κοινωνική ασφάλιση σχεδιάζονται και υλοποιούνται σήμερα πλέον στη βάση αντικειμενικών και τεκμηριωμένων στοιχείων και όχι στα «τυφλά» ή υπό την επήρεια τηλεοπτικών εντυπώσεων και κάθε είδους λαϊκισμού, όπως στο παρελθόν.

Μέσω του συστήματος «ΗΛΙΟΣ» απλοποιήσαμε διαδικασίες και βελτιώσαμε δραστικά την καθημερινότητα των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων. Σκεφτείτε ότι εφέτος κανένας από τα 2,8 εκατ. συνταξιούχων της χώρας δεν μπήκε σε ουρές και δεν ταλαιπωρήθηκε προκειμένου να πάρει βεβαίωση αποδοχών αλλά τη βρήκε προσυμπληρωμένη στη φορολογική του δήλωση. Σε λίγες ημέρες από σήμερα, μάλιστα, κανένας ασφαλισμένος Έλληνας δεν θα ταλαιπωρηθεί πλέον και δεν θα μπει ποτέ ξανά σε ουρά για να θεωρήσει το ασφαλιστικό του βιβλιάριο».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μηνιαίας έκθεσης του προγράμματος «Ήλιος», η συνολική μηνιαία δαπάνη για συντάξεις το μήνα Ιούνιο ανέρχεται σε 2.315.955.332,43 ευρώ και η αντίστοιχη δαπάνη για το πρώτο εξάμηνο του 2014 ανέρχεται σε 13.826.698.702,50 ευρώ,

Σε ότι αφορά τα στοιχεία για τις συντάξεις, που περιλαμβάνονται στην έκθεση, το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις γήρατος ανέρχεται στα 946,17 ευρώ. Ο αριθμός των συνταξιούχων ανέρχεται σε 2.657.568 και ο συνολικός αριθμός των καταβαλλόμενων συντάξεων ανέρχεται σε 4.474.476 εκ των οποίων οι 11.326 καταβάλλονται σε υπηκόους άλλων χωρών.

Σε ότι αφορά τις παροχές προνοιακών επιδομάτων, ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων, ανέρχεται σε 161.997. Ο συνολικός αριθμός των καταβαλλόμενων επιδομάτων ανέρχεται σε 170.708. Η συνολική μηνιαία δαπάνη για επιδόματα τον Ιούνιο ανέρχεται σε 54.464.945 εκ ευρώ, ενώ η αντίστοιχη δαπάνη για το πρώτο εξάμηνο του 2014 ανέρχεται σε 327.820.264 εκ ευρώ.

Από την ετήσια επεξεργασία των στοιχείων των συντάξεων για τη χρονική περίοδο Ιουλίου 2013-Ιουνίου 2014 προκύπτει ότι ο αριθμός των συνταξιούχων της χώρας παρουσίασε μία μικρή μείωση της τάξης του 2%, ενώ από τη σύγκριση της συνταξιοδοτικής δαπάνης ανά τρίμηνο παρατηρείται αύξηση του συνολικού ποσού που καταβάλλουν τα ασφαλιστικά Ταμεία. Ο αριθμός των συνταξιούχων της χώρας τον Ιούλιο του 2013 ήταν 2.714.191, ενώ τον Ιούνιο του 2014 ανήλθε σε 2.657.568. Τον Ιούλιο του 2013, καταβλήθηκαν 4.445.973 συντάξεις και 4.474.476 τον Ιούνιο του 2014.

Τέλος, σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων του συστήματος «Αριάδνη», για τη χρονική περίοδο Αύγουστος 2013 – Ιούνιος 2014 αναγγέλθηκαν για αναστολή συνολικά 91.917 συντάξεις λόγω θανάτου του συνταξιούχου και 654 λόγω γάμου.

By