Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τέλος στις διαδηλώσεις κάτω των 200 ατόμων

«Κάθε διαμαρτυρία, κάθε δικαίωμα πρέπει να έχει ένα όριο», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντησή του με ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

fosphotos.com | Angeliki Panagiotou
fosphotos.com | Angeliki Panagiotou

Παρά τις σημερινές άκαρπες συνομιλίες του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας με τη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ο Νίκος Δένδιας προετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει περιορισμούς σε διαδηλώσεις κάτω των 200 διαδηλωτών.

Στις προθέσεις του υπουργείου είναι η νομοθετική ρύθμιση για τις διαδηλώσεις και η πιλοτική εφαρμογή ενός σχεδίου που θα προβλέπει ότι «μικρές» διαδηλώσεις δεν θα μπορούν να κλείνουν όλες τις λωρίδες κυκλοφορίας στους κεντρικούς οδικούς άξονες των μεγάλων πόλεων, για να μη δημιουργείται κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, το μέτρο θα εφαρμοστεί σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων, θα ισχύει όλο τον χρόνο και όχι μόνο την τουριστική περίοδο. Πρόσθεσε, μάλιστα, «ότι αυτό είναι και προς το συμφέρον όσων διαμαρτύρονται», αφού είναι φυσικό, όπως είπε, προκλητικά μικρές διαδηλώσεις, που αποκλείουν μία πόλη 5 εκατομμυρίων, να προκαλούν την αντίθεση της πλειονότητας των πολιτών

Ο υπουργός δήλωσε μετά τη συνάντηση με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ ότι σέβεται απόλυτα το δικαίωμα του έλληνα πολίτη στη διαδήλωση και τη διαμαρτυρία, τονίζοντας πάντως ότι «κάθε διαμαρτυρία, κάθε δικαίωμα πρέπει να έχει ένα όριο».

«Κάθε διαμαρτυρία κάθε δικαίωμα πρέπει να έχει ένα όριο. Και ποιο είναι αυτό το όριο; Είναι το δικαίωμα των συμπολιτών μας να ζουν, το δικαίωμα των συμπολιτών μας να μετακινούνται, το δικαίωμα των συμπολιτών μας να έχουν μία στοιχειώδη επιχειρηματική δραστηριότητα στο κέντρο της Αθήνας το οποίο έχει υποφέρει πάρα πολύ», ήταν η δήλωση του Νίκου Δένδια.

fosphotos.com | Alexandros Katsis
fosphotos.com | Alexandros Katsis

Την αντίθεση της ΓΣΕΕ σε νομοθετική ρύθμιση «που θα περιορίζει κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα» υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γιάννης Παναγόπουλος.

«Θέλουμε να συνεννοούμαστε, αλλά χωρίς την πυγμή και την ποδηγέτηση από το κράτος και τις δυνάμεις της εκτελεστικής εξουσίας», ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι «οι ελεύθεροι δημοκρατικοί άνθρωποι γνωρίζουν και ξέρουν να αυτοπεριορίζονται».

O πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, χαρακτηρίζει την πρωτοβουλία του κ. Δένδια ως «θετική εξέλιξη» για την αναμόρφωση του καθεστώτος που διέπει τις πορείες και τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας.

«Η πρωτοβουλία του υπουργού Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Δένδια να τεθεί εκ νέου στο τραπέζι του διαλόγου το ζήτημα του τρόπου διεξαγωγής των μικρών διαδηλώσεων, αποτελεί μια θετική εξέλιξη και αυτή τη φορά, ο επιχειρηματικός κόσμος ελπίζει να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα», τονίζει χαρακτηριστικά.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By