Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τέλος στο αυτόφωρο για τους μικροοφειλέτες

Το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στην αλλαγή της ρύθμισης που προέβλεπε ποινικές κυρώσεις για τους φορολούμενους που χρωστούσαν μικρά ποσά

lefta xrei ofeiles

Απομακρύνεται ο εφιάλτης του αυτόφωρου για όσους φορολογούμενους έχουν μικρές οφειλές η καθυστερούν να πληρώσουν τις δόσεις τους στην εφορία. Σύμφωνα με τα «Νέα» η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αλλαγή της συγκεκριμένης ρύθμισης που προέβλεπε ποινικές κυρώσεις ακόμα και φυλάκιση για όσους είχαν ληξιπρόθεσμα χρέη.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα των «Νέων» στόχος του υπουργείου Οικονομικών θα αποτελούν πλέον οι μεγάλοι  φοροφυγάδες και όχι όσοι αδυνατούν να ανταποκριθούν οικονομικά στις υποχρεώσεις τους προς την εφορία.

Το θέμα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αποτελεί συναρμοδιότητα των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης και η διευθέτησή του θα περιληφθεί σε νομοσχέδιο το οποίο σχεδιάζεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Σεπτέμβριο.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται, περιθώριο αναβολών δεν υπάρχει καθώς αποτελεί μία από τις μνημονιακές δεσμεύσεις και η τρόικα πιέζει για ριζικό επανακαθορισμό των ποινών από τις μικρές φορολογικές παραβάσεις ως τα εγκλήματα φοροδιαφυγής.

Αν δεν υπάρξουν αλλαγές, καθώς πλήρης συμφωνία με την τρόικα ακόμη δεν έχει επέλθει, από τον επόμενο μήνα όσοι χρωστούν στην Εφορία, χωρίς όμως να βαρύνονται με πράξεις φοροδιαφυγής θα μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι ως προς το ενδεχόμενο σύλληψής τους.

Θα συνεχίσουν βέβαια να απειλούνται με κατασχέσεις κινητών και ακίνητων περιουσιακών τους στοιχείων (με βάση τις νέες διατάξεις για το ακατάσχετο των 1500 ευρώ μισθών, συντάξεων ή ενός καταθετικού λογαριασμού), αλλά δεν κινδυνεύουν με Αυτόφωρο.

By