Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τέλος το αντιρατσιστικό, τα «έσπασαν» στο Μαξίμου

Βενιζέλος: Ή το καταθέτει η κυβέρνηση ή φέρνουμε δική μας πρόταση νόμου – Κουβέλης: Απαράδεκτη η καθυστέρηση – Μαξίμου: Φέρτε ό,τι θέλετε, εμείς δεν κάνουμε πίσω

koubelis 11
Panayiotis Tzamaros @fosphotos.com

Σε ναυάγιο για το αντιρατσιστικό κατέληξε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την συμμαχική κυβέρνηση. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, οι 3 αρχηγοί είναι πιθανόν να έχουν νέα συνάντηση την Πέμπτη, στην οποία πάντως δεν θα τεθεί το θέμα του αντιρατσιστικού.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος δεν υπήρξε καμία πολιτική συμφωνία. Πρότεινε δε δύο λύσεις ώστε να ξεμπλοκάρει η διαδικασία:

Είτε καταθέτει η κυβέρνηση το ν/σ είτε το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει την δική του πρόταση νόμου. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δήλωσε ότι δέχεται μόνο την κατάθεση του ν/σ Ρουπακιώτη. Ενώ το μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κάνει ούτε βήμα πίσω. «Όποιος θέλει μπορεί να προχωρήσει και να πάει στη Βουλή προς ψήφιση ό,τι θέλει αλλά η κυβέρνηση δεν αλλάζει στάση στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο» έλεγαν κυβερνητικές πηγές.

Το κλίμα στη σύσκεψη των τριών αρχηγών δεν ήταν καθόλου ρόδινο, αφού οι πρόεδροι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έθεσαν το θέμα του αντιρατσιστικού αλλά και θέμα λειτουργίας και συντονισμού της κυβέρνησης.

Αμέσως μετά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Δύο λύσεις υπάρχουν: Η πρώτη που σαφώς προτιμούμε, να κατατεθεί το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη, να συζητηθεί, να βελτιωθεί και να ψηφιστεί με τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η δεύτερη, εφόσον η κυβέρνηση τελικώς δεν συμφωνήσει στην κατάθεση, να έρθει αμέσως προς συζήτηση στη Βουλή η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ» διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι με αυτό θα συμφωνήσει και η ΔΗΜΑΡ. «Και ευελπιστούμε ότι η ΝΔ θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα ψηφίσει πρόταση νόμου» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος .

Τόνισε ότι δεν υπάρχουν ιδιώνυμα και διευκρίνισε ότι το θέμα «δεν παραπέμπεται σε καμία νεότερη συζήτηση των αρχηγών: Ή θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία ή εισάγεται τη Βουλή η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ». Ο κ. Βενιζέλος είπε ανοικτά ότι υπάρχει πρόβλημα συντονισμού των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης όπως φάνηκε από το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Και προειδοποίησε με νόημα πως «κυβέρνηση δεν υπάρχει χωρίς καμία κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε και το θέμα του ανασχηματισμού: «Υπάρχει πρόβλημα, η κυβέρνηση πρέπει να συνεννοηθεί σε επίπεδο πολιτικό, οργανωτικό, λειτουργικό και να υπάρξει αξιολόγηση του τρόπου λειτουργίας αλλά και των προσώπων» δήλωσε ζητώντας παράλληλα την επικαιροποίηση του προγραμματικού πλαισίου της τρικομματικής κυβέρνησης «υπό το πρίσμα όσων συμβαίνουν στην Ευρώπη και στη χώρα»

 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης σε δηλώσεις του, εμφανίστηκε αμετακίνητος στην θέση του για το αντιρατσιστικό.

Ο ίδιος επέμεινε και ζήτησε να έρθει το αντιρατσιστικό στη Βουλή επί τη βάσει το σχεδίου νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Διεκδικώ να έρθει σχέδιο νόμου και αυτό είναι του υπ. Δικαιοσύνης το οποίο είναι δυνατόν να τύχει βελτιώσεων παρατηρήσεων, διορθώσεων» σημείωσε.

Σε ερώτηση αν υπήρξε συμφωνία απάντησε: «Ρωτήστε τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Δεν ξέρω πότε θα έρθει το ν/σ αλλά κάθε καθυστέρηση είναι απαράδεκτη και αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε να συμβεί».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ μίλησε επίσης για «απαράδεκτη σκοπιμότητα» της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής με την εκτίμηση της οποίας διαφώνησε. Τέλος, ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι στη σύσκεψη συζητήθηκε ακόμα το μείζον θέμα της ανεργίας και ετέθη η ανάγκη να προωθηθεί η ρύθμιση για την κοινωφελή εργασία.

By