Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Τήνος: Το «χειροποίητο» νησί

Γοητευτικοί οικισμοί, παραλίες με διάφανα νερά και μια ανάσα από την Αθήνα

Tinos xora

Είναι το νησί της πρώτης και της τελευταίας απόδρασης του καλοκαιριού. Ή καλύτερα της απόδρασης της τελευταίας στιγμής, όποτε κι αν είναι αυτή για τον καθένα μας. Κι αυτό γιατί το “χειροποίητο νησί”, όπως την αποκάλεσε ο Καστοριάδης απέχει ελάχιστα από τη Ραφήνα και μια ανάσα από την κοσμοπολίτικη γειτόνισσά της, τη Μύκονο. Για να δεις το αληθινό της πρόσωπο, αυτό που λάτρεψαν διανοούμενοι και εραστές των low profile διακοπών θα πρέπει να αποφύγεις τον Δεκαπενταύγουστο και τα πλήθη που συνωστίζονται για να προσκυνήσουν. Η Παναγία, άλλωστε, θα είναι πάντα εκεί και θα περιμένει να ακούσει το δικό σου μικρό ή μεγάλο θαύμα.

Η Χώρα

Αν περάσεις βιαστικός, υπάρχει πιθανότητα να την παρεξηγήσεις αφού κρατά καλά φυλαγμένα τα μυστικά της. Το μόνο που σου ζητά είναι να την αφιερώσεις χρόνο, να περπατήσεις στα δαιδαλώδη σοκάκια της παλιάς πόλης και να κάνεις ένα νοερό ταξίδι στο 19ο αιώνα. Σοκάκια, καμάρες, παραδοσιακά αρχοντικά και παλιές εκκλησίες, αλλά και επαύλεις με μεγάλους κήπους με οπωροκηπευτικά, λαγκάδια και κρήνες, πλακόστρωτα σοκάκια και σπίτια με οικόσημα, δίνουν απλόχερα μια νησιώτικη πόλη που κρύβει μέσα της μπόλικη ιστορία. Η οικονομική και κοινωνική ακμή του παρελθόντος είναι εμφανής σε κάθε βήμα. Ο παλαιός πλακόστρωτος δρόμος της Παναγίας κατασκευάστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα ενώ ο νέος τη δεκαετία του ’50. Όλοι όμως οδηγούν τους πιστούς στο συγκρότημα της Παναγίας που από το βόρειο άκρο της πόλης φαίνεται ότι την παρακολουθεί, την αγκαλιάζει και την προστατεύει.

Τα Χωριά

Έξω από τη Χώρα το χειροποίητο νησί μοιάζει με υπαίθριο έργο τέχνης. Γοητευτικοί οικισμοί, καλοδιατηρημένα χωριά που κρύβουν θησαυρούς μέσα σε σκιερές μεσαιωνικές στοές και σπίτια με μαρμαρόγλυπτες λεπτομέρειες και παραλίες με διάφανα νερά, είναι όλα εκεί και περιμένουν τους μυημένους να τα ανακαλύψουν.

Agios Romanos

 

Το road-trip στην ενδοχώρα της Τήνου κρύβουν εικόνες που μας εκπλήσσουν σε κάθε στροφή του δρόμου: Στην ορεινή Αετοφωλιά όπου πνέουν μόνιμα βόρειοι άνεμοι, στον γραφικό Αρνάδο με τις μεσαιωνικές καμάρες, τις λουλουδιασμένες αυλές και το εκκλησιαστικό μουσείο, στο Βώλακα με το μοναδικό στον κόσμο σεληνιακό τοπίο και τα φημισμένα εργαστήρια καλαθοπλεκτικής.

Το ταξίδι συνεχίζεται στα Δύο Χωριά που θεωρούνται τα “μπαλκόνια” της Τήνου με υπέροχη θέα στη θάλασσα, στην Καλλονή με τις ολάνθιστες αυλές, στον πανέμορφο Κάμπο στο κέντρο του νησιού, στη γραφική Καρδιανή, το μικρό χωριό Κουμάρος στις απότομες πλαγιές του Φούρκα.

Kalloni
Το χωριό Καλλονή

Στον Κτικάδο με τα μεγάλα σπίτια στολισμένα με μαρμάρινα υπέρθυρα, στο ψαροχώρι του Πάνορμου στα βόρεια του νησιού, στο Σκλαβοχωριό τη γενέτειρα του ζωγράφου Ν. Γύζη και φυσικά στον Πύργο, το μεγαλύτερο και για πολλούς ομορφότερο χωριό της Τήνου.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By