Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΟΠΑΠ: Στα 650 εκατ. ευρώ «ανέβασε» την προσφορά η Emma Delta

Κρίσιμη η σημερινή ημέρα για την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ που κατέχει το Δημόσιο.

Του Νίκου Φιλιππίδη

‘Εληξε η προθεσμία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για την «μητέρα των μαχών» μεταξύ εγχώριων (κατά κύριο λόγο) και ξένων επενδυτικών σχημάτων, για την απόκτηση του 33% του ΟΠΑΠ / Αθήνα, Τετάρτη 17 Απριλίου / fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros
fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros

Υποβλήθηκε βελτιωτική προσφορά από την Emma Delta, ύψους 650 εκατ. ευρώ, για την απόκτηση του 33% των μετοχών και του management του ΟΠΑΠ.

Η συνεδρίαση  του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ ξεκίνησε στις 14:00, ενώ μια ώρα νωρίτερα στις 13:00 ολοκληρώθηκε η τυπική προθεσμία για την βελτίωση της αρχικής προσφοράς των 622 εκ. ευρώ που έχει υποβάλει από την προηγούμενη εβδομάδα, η μοναδική συμμετέχουσα εταιρεία του Τσέχου Jiri Smecj του ομίλου Μελισσανίδη.

Η πλευρά του Τσέχου φερόταν να μην έχει διάθεση να προχωρήσει σε βελτιωτική προσφορά, επικαλούμενη το υψηλό ρίσκο χώρας. Η πλευρά Μελισσανίδη, ωστόσο, φαινόταν διαλλακτικότερη.

Το θέμα μπερδεύτηκε περισσότερο μετά τις δηλώσεις του Τσέχου επενδυτή στην τσεχική εφημερίδα Hospodarske Noviny. Ο Jiri Smecj φέρεται να δήλωσε ότι «δεν θα επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να δεχθούμε πιέσεις και να πάμε κάπου που δεν θέλουμε να πάμε».

Στην ελληνική πλευρά, κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ επιθυμούν να τελειώνουν με τον ΟΠΑΠ, ώστε να πάρει μπρος το πρόγραμμα, για το οποίο ο Μαίος είναι ο καθοριστικοτερος μήνας. Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στ. Σταυρίδης δήλωσε ότι «είμαι αισιόδοξος πως η διαδικασία για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ θα ολοκληρωθεί επιτυχώς». «Ζητήσαμε από την Emma Delta βελτίωση του τιμήματος για το 33% του ΟΠΑΠ και αναμένουμε την απάντησή τους», πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ.

By