Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Άρχισαν τα όργανα» μεταξύ τραπεζών και DGComp

Πληροφορίες αναφέρουν πως το κλίμα είναι βαρύ

Του Αντώνη Τάντουλου

fosphotos.com | Alexandros Katsis
fosphotos.com | Alexandros Katsis

Με μια «ξύλινη» ανακοίνωση, αλλά κατατοπιστική ωστόσο ως προς τις διαθέσεις των δανειστών μας, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ενημέρωσε την Παρασκευή πως κατά την διάρκεια των συναντήσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού (DG Comp) και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών επετεύχθη ικανοποιητική πρόοδος.

Με την επισήμανση πως η έννοια «ικανοποιητική πρόοδος» δεν βοηθά και πολύ την αγορά να καταλάβει την πραγματική εικόνα, την ίδια στιγμή οι πληροφορίες που διαρρέονται από το τραπεζικό λόμπι της Αθήνας επιμένουν πως και το κλίμα μεταξύ των εκπροσώπων των Ελληνικών τραπεζών με τον γενικό διευθυντή της DG Comp κ. Κόοπμαν μόνο καλό δεν ήταν, όπως και ότι οι τραπεζίτες είναι έτοιμοι ακόμα και να συγκρουστούν με αιτία την στάση του «αποφασίζουμε και διατάζουμε» που φέρεται να υιοθετεί η ΕΕ.

Υπενθυμίζεται δε πως κοινή συνισταμένη μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας και της τρόικας, είναι ευρέως γνωστό πως δεν υπάρχει εξ’ αρχής της διαδικασίας αναδιάρθρωσης που δεσμεύτηκαν να ακολουθούσουν οι τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίηση και όπως όλα δείχνουν έχει έρθει η άρα να «πέσουν οι μάσκες» και να φανεί ποιος έχει τελικά το «πάνω χέρι».

Όσον αφορά τα νεότερα δεδομένα, έχει μάλλον ενδιαφέρον να εστιάσει κανείς στην δεύτερη (και τελευταία) παράγραφο του δελτίου τύπου του ΤΧΣ όπου αναφέρει πως «η διαδικασία έγκρισης των πλάνων αναδιάρθρωσης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού (DG Comp) θα ακολουθήσει μετά την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων stress tests των τραπεζών».

Πράγμα που σημαίνει πως η πλευρά της τρόικας «παντρεύει» τις δυο διαδικασίες και συνδέει τις αποφύσεις με τους δείκτες φερεγγυότητας των τραπεζών και κυρίως με την πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που αυτή την ώρα ερευνά η Black Rock.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By