Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ταξίδια για «πειραγμένους» του καφέ

coffee 02Ο καφές έχει κάτι μυστικιστικό, μαγικό για πολλούς. Λίγοι σκέφτονται πως ένα τόσο δα μικρό φλιτζάνι καφέ έχει πίσω του πάνω από 500 χρόνια ιστορίας και εκτείνεται σε όλον τον πλανήτη.

Οι ρίζες του καφέ μπορούν να ανιχνευθούν στη βορειοανατολική Αιθιοπία, και κάποια αρχαιολογικά στοιχεία που εντοπίστηκαν στην Υεμένη υποδηλώνουν ότι καφές καταναλώνονταν τακτικά ήδη από τον 15ο αιώνα. Από την αρχική καλλιέργεια στη νότια Αραβία, το ιερό «φασόλι» άρχισε να διαδίδεται σε όλο το μουσουλμανικό κόσμο, στην Ευρώπη, την Ινδία, την Ινδονησία και, τελικά, την Αμερική.

Στις μέρες μας, πάνω από 2,25 δισεκατομμύρια φλιτζάνια καταναλώνονται κάθε μέρα, με τους κόκκους του καφέ να καλλιεργούνται σε περισσότερες από 70 χώρες.

Οι τεχνολογικές καινοτομίες και η παγκοσμιοποίηση έχει οδηγήσει τους ανθρώπους να αισθάνονται τον κόσμο μικρότερο και οι λάτρεις του καφέ είναι διατεθειμένοι να φτάσουν μακριά για να αναζητήσουν τις ξεχωριστές ποικιλίες τους. Ακολουθούν τα ταξίδια του καφέ που πρέπει να κάνουν οι «πειραγμένοι» και οι έχοντες τα χρήματα βεβαίως- βεβαίως.

Οι καλύτεροι καφέδες του κόσμου

Αφρική

coffee afrikaΗ Αφρική είναι η γενέτειρα του καφέ, έτσι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι σχεδόν σε κάθε κεντρική αφρικανική χώρα μεγαλώνει η καλλιέργεια του καφέ, (7 από τις χώρες της Κεντρικής Αφρικής βρίσκονται στο Top 25 των εξαγωγέων καφέ στον κόσμο). Η Κένυα είναι ο αγαπημένος τόπος για τους λάτρεις του καφέ, και συνδυάζει μοναδικό κλίμα και έδαφος. Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό που ξεχωρίζει τον Κενυάτικο καφέ από τους υπόλοιπους είναι η ποικιλία των δέντρων. Σε σχέση με τους υπόλοιπους γκουρμέ καφέδες του κόσμου το κάθε κιλό Κενυάτικου καφέ πωλείται κάτω από 30$ το κιλό, μόνο.

Ασία

Οι πιο trendy καφέδες στον κόσμο προέρχονται από τη Νοτιοανατολική Ασία, κυρίως την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες και την Ταϊλάνδη. Εκεί, τα civets (μικρά ζώα που κατοικούν στην Ασία) τρώνε τους πιο γλυκούς και ώριμους κόκκους καφέ που βρίσκουν. Μετά τη ζύμωση στο στομάχι, όπου τα ένζυμα διασπούν τις πρωτεΐνες που δίνουν στον καφέ την πικρή γεύση του, οι αγρότες συγκεντρώνουν τα περιττώματα από τις civets, τα οποία στη συνέχεια πλένονται, στεγνώνουν στον ήλιο, ψήνονται αι πωλούνται ως Kopi Luwak. Η τιμή; 60$ τα 50 γραμμάρια.

Καραϊβική

Με τη Δομινικανή Δημοκρατία να είναι η μόνη χώρα μεταξύ των κορυφαίων 25 που παράγουν και εξάγουν καφέ, η Καραϊβική δεν μπορεί να ανταγωνιστεί με την Αφρική, την Ασία ή τη Λατινική Αμερική όσον αφορά την ποσότητα. Όμως, η ποιότητα του καφέ της Καραϊβικής δεν υστερεί. Η πιο περιζήτητη ποικιλία  είναι η Jamaica Blue Mountain Coffee, η οποία καλλιεργείται σε μία από τις υψηλότερες οροσειρές στην Καραϊβική.

Εκεί, το δροσερό αεράκι , οι υψηλές βροχοπτώσεις, το πλούσιο έδαφος και η καλή αποστράγγιση έχουν δημιουργήσει το τέλειο κλίμα, που οδηγεί σε ένα καφέ που φημίζεται για την ήπια, σχεδόν γλυκιά γεύση του.

Ένα κιλό από αυτόν τον περίφημο καφέ στοιχίζει περίπου 35$ το κιλό αλλά το 80% της παραγωγής πωλείται στην Ιαπωνία.

Κεντρική / Νότια Αμερική

Σχεδόν κάθε χώρα της Λατινικής Αμερικής εξάγει καφέ, με τη Βραζιλία, την Κολομβία, το Μεξικό, τη Γουατεμάλα, το Περού και την Ονδούρα να βρίσκονται στο Top 10 από την άποψη της ετήσιας παραγωγής. Αλλά και ο Παναμάς, που παράγει μόνο 13 εκατομμύρια τόνους καφέ ετησίως (έναντι 5,6 δισεκατομμύρια τόνους της Βραζιλίας), αναδεικνύεται ως μία από τις καλύτερες αγορές καφέ γκουρμέ του κόσμου.

coffee haciendaΕκεί ανακαλύφθηκε το 2004 από στην «Hacienda La Esmeralda» μια νέα ποικιλία καφέ η Geisha που διαχωρίστηκε από την υπόλοιπη παραγωγή και τώρα πωλείται για 60$ το κιλό άψητη ή 120$ το κιλό ψημένη.

Όμως η πιο ακριβή ποικιλία της Λατινικής Αμερικής είναι στη Γουατεμάλα όπου σε δημοπρασία πωλήθηκε ένα κιλό καφές για 500$.

Ευρώπη

Δεν υπάρχει ούτε μία χώρα στην Ευρώπη που να είναι γνωστή για την καλλιέργεια καφέ. Αλλά !!! η Ιταλία, είναι το σπίτι του espresso, και έχει αναγάγει τη διαδικασία αυτή σε τέχνη.

Άλλωστε στην Ιταλία δόθηκε το 1884 το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για καφετιέρα espresso, στον Angelo Moriondo το 1884. Όμως ο πρώτος που έφτιαξε αυτόματη μηχανή espresso ήταν ο Ούγγρος Francesco Illy το 1935. Επινόησε επίσης το σύστημα συσκευασίας με το οποίο κουτιά καφέ γέμισαν με αδρανή αέρια αντί για πεπιεσμένο αέρα, γεγονός που επέτρεψε στην Τεργέστη με βάση το εμπορικό σήμα illy να πουλά σε όλη την Ιταλία.

Και η πραγματικότητα είναι πως ό,τι σκεφτεί κάποιος, για τον καφέ, το μυαλό πάει αυτομάτως μόνο στην Ιταλία.

Εκπληκτικές χώρες, εκπληκτικά τοπία μα πάνω απ όλα εκπληκτικοί καφέδες, για τους «πειραγμένους» του είδους. Την Ιταλία αξίζει κάποιος να την επισκεφτεί όλες τις εποχές του χρόνου και από το Βορρά έως το Νότο. Η συγκομιδή του καφέ γίνεται όλο το χρόνο στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στον Ισημερινό, ενώ Βόρεια του Ισημερινού από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο και Νότια του Ισημερινού από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο. Οπότε όσοι έχετε κουράγιο και χρήμα προετοιμαστείτε κατάλληλα για μια εμπειρία ζωής.

By