Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: Νέα εντάλματα για 14 ύποπτα δάνεια

Νέα εντάλματα σύλληψης, νέες ποινικές διώξεις και νέοι κατηγορούμενοι αναμένεται να συμπληρώσουν το παζλ του μεγάλου σκανδάλου του ΤT 

tt-taxudromiko-tamieutirio-polisi

Νέα εντάλματα σύλληψης, νέες ποινικές διώξεις και νέοι κατηγορούμενοι αναμένεται να συμπληρώσουν το παζλ του μεγάλου σκανδάλου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που- όπως είχε αποκαλύψει το «Έθνος της Κυριακής» – έγινε τα προηγούμενα χρόνια, με δάνεια που δόθηκαν σε «ημετέρους» με χαριστικούς όρους και επισφαλείς συμβάσεις και άνοιξαν «τρύπα» στην τράπεζα που φτάνει τα 524 εκατ. ευρώ.

Η υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, για την οποία ασκήθηκαν πρόσφατα ποινικές διώξεις από την εισαγγελία Διαφθοράς για πέντε κακουργήματα, σε βάρος συνολικά 30 προσώπων, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς καλύπτει ποινικά τρεις μόνο (Όμιλος Γριβέα, ALAPIS και όμιλος ΔΕΜΚΟ), από τις συνολικά δεκαεπτά περιπτώσεις ύποπτων δανειοδοτήσεων.

Δεκατέσσερις ακόμη περιπτώσεις δανειοδοτήσεων έχουν μπει στο μικροσκόπιο των δικαστικών αρχών και με παραγγελία του προέδρου της Αρχής κατά της νομιμοποίησης εσόδων από την εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα) αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου Παναγιώτη Νικολούδη, αναμένεται να γίνουν φύλλο και φτερό, προκειμένου να διαπιστωθούν ποιες από αυτές συνιστούν ποινικά αδικήματα.

Οι τρεις περιπτώσεις δανείων για τις οποίες καταλογίζονται ευθύνες στις διοικήσεις του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από το 2006 ως το 2012, πρωτίστως στον πρώην διοικητή του, Άγγελο Φιλιππίδη, ο οποίος έχει συλληφθεί και κρατείται σε φυλακή της Κωνσταντινούπολης, αλλά και σε επιχειρηματίες, που εμπλέκονται στην υπόθεση, αφορά μέρος της συνολικής ζημιάς της περιουσίας της Τράπεζας, που από τα μέχρι τώρα στοιχεία, ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 346.904.467 ευρώ.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Έθνους», επίκειται η άσκηση νέων ποινικών διώξεων από τον Εισαγγελέα Διαφθοράς, που θα βασίζεται σε στοιχεία από δεύτερο – συμπληρωματικό πόρισμα της Αρχής ξεπλύματος, που ξεσκέπασε ακόμα μια πτυχή του σκανδάλου.

Το δεύτερο πόρισμα Νικολούδη αφορά δάνεια 104.700.000 ευρώ, τα οποία η διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έδωσε από τις 21/1/2009 μέχρι 8/4/2009, σε τρεις εταιρείες ακινήτων που κρύβονταν πίσω από άλλες off shore εταιρείες με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Στην υπόθεση εμπλέκονται εφτά πρόσωπα που φέρονται ως δικαιούχοι των εταιρειών αυτών.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της Αρχής, το πιο σκανδαλώδες είναι η μεταφορά  κεφαλαίων με εμβάσματα στην Κύπρο σε θυγατρικές των δανειοληπτριών, εταιρείες, ενώ η μεταφορά κεφαλαίων έγινε μέσω της ίδιας της Τράπεζας, οι υπηρεσίες της οποίας απέστειλαν τα σχετικά εμβάσματα των πιστούχων εταιρειών στις θυγατρικές τους.

Παράλληλα στο στόχαστρο των Αρχών έχει μπει η εταιρεία Master Holdings AD με έδρα το Μαυροβούνιο και αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών, την οποία ο κ. Φιλιππίδης είχε συστήσει από κοινού με τον αναπληρωτή διευθυντή, Μάριο Βαρότση, καθώς ελέγχεται εάν μέσω αυτής της off shore ξέπλενε χρήματα από μίζες για τις «δανειακές εξυπηρετήσεις» που έκανε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η Εισαγγελία Διαφθοράς, τα οποία προκύπτουν από το πόρισμα Νικολούδη, η Τράπεζα χορήγησε δάνεια 104.700.000 ευρώ, μετά από αιτήματα εταιρειών ASPEN ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΕ (δικαιούχος της η Σοφία Μιλτ. Τόλου), ALMOND ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΕ (δικαιούχος Ευάγγελος Αποστολάτος) και EKTASES DEVELOPMENT AE (με δικαιούχους τα μέλη της οικογένειας Ευθυμίου και συγκεκριμένα τους Παναγιώτη, Μαγδαληνή, Ευάγγελο και Χρήστο).

Στην υπόθεση εμπλέκεται ο όμιλος εταιρειών «Παναγιώτης Λ. Έλληνας 2010 ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΑΕ», με δικαιούχο τον Λουκά Έλληνα, η οποία φέρεται να αγοράζει το 2011 τα ακίνητα που ανήκουν σε τρεις από τις παραπάνω εταιρείες και ήταν ήδη υποθηκευμένα στο Τ.Τ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By