Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ταϊλάνδη: Οι διαδηλωτές εμποδίζουν την κατάθεση υποψηφιοτήτων για τις εκλογές

Την ίδια ώρα η αστυνομία προειδοποίησε τους διαδηλωτές ότι ύποπτοι «μπορεί να συλληφθούν, να καταδικαστούν σε φυλάκιση έως δύο ετών ή να πληρώσουν πρόστιμο

thaiA

Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στην Ταϊλάνδη ενίσχυσαν σήμερα την κινητοποίησή τους ώστε να διαταράξουν τη διοργάνωση των προσεχών εκλογών, επιχειρώντας να μπλοκάρουν την κατάθεση υποψηφιοτήτων προκειμένου να απομακρύνουν από το πολιτικό παιχνίδι την πρωθυπουργό Γινγκλάκ Σιναουάτρα και την οικογένειά της.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, το μεγαλύτερο αντιπολίτευσης, που δεν έχει αποσπάσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο τα τελευταία 20 χρόνια, υποσχέθηκε να μποϊκοτάρει την ψηφοφορία της 2ας Φεβρουαρίου, τις πρόωρες εκλογές που προκήρυξε η πρωθυπουργός Γινγκλάκ Σιναουάτρα στις αρχές Δεκεμβρίου προκειμένου να τερματιστεί η πολιτική κρίση, ύστερα από εβδομάδες μαζικών διαδηλώσεων και τη μαζική παραίτηση βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Την ίδια ώρα η αστυνομία προειδοποίησε τους διαδηλωτές ότι ύποπτοι «μπορεί να συλληφθούν, να καταδικαστούν σε φυλάκιση έως δύο ετών ή να πληρώσουν πρόστιμο 40.000 μπατ (1.223 δολάρια ΗΠΑ) ή και τα δύο. Μπορεί επίσης να τους απαγγελθούν κατηγορίες για παραβίαση των προσωπικών ελευθεριών αυτών που εμποδίζονται να εγγραφούν ως υποψήφιοι στις εκλογές».

«Οι διαδηλωτές που εμποδίζουν την εκλογική επιτροπή παραβιάζουν το νόμο», δήλωσε ο υποστράτηγος της αστυνομίας Πίγια Ουθάγια, εκπρόσωπος του Κέντρου Διοίκησης Ειρήνης και Τάξης.

«Αυτό είναι ένα νέο σημείο διαδηλώσεων. Θα προχωρήσουμε σε συλλήψεις μόλις συλλέξουμε αποδεικτικά στοιχεία», δήλωσε ο Κισάνα Φατσανασαροέν εκπρόσωπος του ίδιου κέντρου. Πολλά εντάλματα σύλληψης σε βάρος διαδηλωτών έχουν εκδοθεί τους τελευταίους δύο μήνες των διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα αλλά μόλις λίγες συλλήψεις έχουν γίνει, τόνισε.

Το Δημοκρατικό Κόμμα είχε μποϊκοτάρει και τις εκλογές του 2006, στις οποίες το κυβερνών κόμμα Puea Thai είχε αναδειχθεί και πάλι νικητής.

Σήμερα 3.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν γύρω από το στάδιο της Μπανγκόκ, όπου πολιτικοί αντιπρόσωποι προσπαθούν να εγγράψουν τους υποψηφίους τους πριν από τις 27 Δεκεμβρίου που λήγει η προθεσμία για την κατάθεση υποψηφιοτήτων.

Η εκλογική επιτροπή συνέστησε στους αντιπροσώπους των κομμάτων που εμποδίζονται, να πάνε σε κοντινά αστυνομικά τμήματα και να εγγραφούν εκεί. Συνολικά 34 κόμματα έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα για να μετάσχουν στις εκλογές.

Οι αντιπρόσωποι εννέα κομμάτων κατάφεραν νωρίς το πρωί να εισέλθουν στα γραφεία εγγραφής αλλά η διαδικασία δεν κατέστη δυνατόν να ολοκληρωθεί, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Σομσάι Σρισουθιγιακόρν, εκπρόσωπος της εκλογικής επιτροπής.

Περί τα είκοσι πολιτικά κόμματα υπέβαλαν μήνυση γιατί δεν μπόρεσαν να εισέλθουν στα κτίρια αυτά, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Αντιπρόσωποι του κυβερνώντος κόμματος εισήλθαν στο εσωτερικό του σταδίου νωρίς το πρωί, πριν το κτίριο αποκλειστεί από τους διαδηλωτές, διευκρίνισε ο Προμπόονγκ Νοπαρίτ, εκπρόσωπος του Puea Thai. Επικεφαλής του κόμματος είναι η Γινγκλάκ Σιναουάτρα η οποία και θα αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας σε περίπτωση που το κόμμα κερδίσει τις εκλογές.

Χθες τουλάχιστον 150.000 Ταϊλανδοί- σύμφωνα με τις δυνάμεις της τάξης, πολλοί περισσότεροι σύμφωνα με την αντιπολίτευση- είχαν κατεβεί στους δρόμους της Μπανγκόκ ζητώντας την πτώση της κυβέρνησης.

Οι διαδηλωτές ζητούν την αποχώρηση της Γινγκλάκ από την εξουσία, κατηγορώντας την ότι είναι μαριονέτα του αδελφού της Θακσίν Σιναουάτρα που ζει εξόριστος και όπως εκτιμούν «κινεί τα νήματα». Θέλουν την αντικατάσταση της κυβέρνησης από ένα μη εκλεγμένο «λαϊκό συμβούλιο» για 18 μήνες, πριν από τη διεξαγωγή νέων εκλογών.

Επί του παρόντος ο στρατός, ο ρόλος του οποίου είναι σημαντικός σε αυτή τη συνταγματική μοναρχία που γνώρισε 18 πραξικοπήματα και απόπειρες πραξικοπημάτων από το 1932, αρνείται να πάρει θέση.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By