Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τα δελφίνια έχουν μνήμη… ελέφαντα

 Θυμούνται για περισσότερο χρόνο, από κάθε άλλο ζώο εκτός του ανθρώπου

dolphinΕσείς μπορεί να μην θυμάστε το όνομα κάποιου που συναντάτε στον δρόμο μετά από χρόνια, αλλά αν ήσασταν δελφίνι, μπορεί να το θυμόσασταν! Τα δελφίνια -και όχι οι ελέφαντες- θυμούνται για περισσότερο χρόνο από κάθε άλλο ζώο εκτός του ανθρώπου, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που διαπίστωσε ότι τα έξυπνα θαλάσσια θηλαστικά είναι σε θέση να θυμούνται το ένα το χαρακτηριστικό σφύριγμα του άλλου μετά από τουλάχιστον 20 χρόνια χωρισμού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον βιολόγο Τζέισον Μπρουκ του πανεπιστημίου του Σικάγο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας της Βασιλικής Εταιρίας επιστημών της Βρετανίας «Proceedings of Royal Society B», σύμφωνα με το BBC, το «Science» και το «Nature», εκτιμούν ότι αυτές οι μακροχρόνιες αναμνήσεις σχηματίζονται επειδή τα δελφίνια έχουν εξελιχτεί να διαμορφώνουν πολύπλοκες και διαρκείς κοινωνικές σχέσεις.

Οι επιστήμονες, μετά και τη νέα ανακάλυψη, θεωρούν ότι τα δελφίνια έχουν νοημοσύνη συγκρίσιμη των ανθρώπων, των χιμπατζήδων και των ελεφάντων. Οι τελευταίοι έχουν επίσης αναμνήσεις που πλησιάζουν τα 20 χρόνια, όμως θυμούνται μόνο άλλα μέλη της οικογένειάς τους και όχι ξένους, αντίθετα με τα δελφίνια, των οποίων η μακρά μνήμη δεν περιορίζεται μόνο σε «συγγενείς» τους.

ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By