Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τα δύσκολα μέτωπα της κυβέρνησης για το φθινόπωρο

ΔΕΘ και Τρόικα οι σημαντικοί σταθμοί του Αντώνη Σαμαρά

samarasmaximou

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες της κυβέρνησης εν όψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης με την Τρόικα στο Παρίσι το διάστημα 3 έως και 5 Σεπτεμβρίου αλλά και της ΔΕΘ όπου όλοι αναμένουν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, όπως περιμένουν τα παιδιά τον Άγιο Βασίλη, τα Χριστούγεννα.

Ο Πρωθυπουργός αν και κλινήρης στην Πύλο, λόγω μίας ισχυαλγίας που τον ταλαιπωρεί, βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τους υπουργούς προκειμένου να μην υπάρξει το παραμικρό ρήγμα στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές μας αλλά και να ολοκληρωθεί το πακέτο των φοροελαφρύνσεων στο οποίο η κυβέρνηση έχει εναποθέσει όλες τις ελπίδες της προκειμένου να ξεπεραστεί ο «εφιάλτης» του ΕΝΦΙΑ.

Παράλληλα ο Αντώνης Σαμαράς παρακολουθεί στενά τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος δεν σταματά να διαμηνύει πως οι κάλπες είναι κοντά και φαίνεται αποφασισμένος να κορυφώσει την επίθεση του στην κυβέρνηση, δημιουργώντας προεκλογικό κλίμα πόλωσης.

Σε ότι αφορά τη φθινοπωρινή διαπραγμάτευση με την Τρόικα, η κυβέρνηση ελπίζει «να μην ακούσει γαλλικά» αν και θα γίνει στο Παρίσι. Στις βαλίτσες της θα περιλάβει προτάσεις για φοροαπαλλαγές με επίκεντρο το πετρέλαιο θέρμανσης και τον ΦΠΑ και προσδοκά σε ένα «πράσινο φως» από τους δανειστές, προκειμένου ο πρωθυπουργός να πάει στη ΔΕΘ με γεμάτο καλάθι. Αν δεν τα καταφέρουν στο Παρίσι, τότε στην Αθήνα ο χειμώνας θα έρθει για το Μέγαρο Μαξίμου, πολύ νωρίς.

Στην ελληνική αντιπροσωπεία που θα μεταβεί στο Παρίσι  θα μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης και δύο σύμβουλοι του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου. Από το ΠΑΣΟΚ θα μεταβούν οι κύριοι Χρήστος Πρωτόπαπας και Κυριάκος Πιερρακάκης. Ωστόσο ο Αντώνης Σαμαράς ποντάρει πολλά στον φίλο και παραδοσιακό σύμμαχο του Ζαν -Κλοντ Γιούνκερ με τον οποίο θα συναντηθεί στα τέλη Αυγούστου, με την προσδοκία να αποσπάσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και όχι απλά ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη.

Για την κυβέρνηση η επιτυχία της διαπραγμάτευσης στο Παρίσι, είναι μονόδρομος. Το κλίμα στην Ελλάδα μετά το φιάσκο του ΕΝΦΙΑ, είναι πολύ βαρύ και για να αντιστραφεί, όπως λένε πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, χρειάζεται άμεσα στοχευμένο και αποτελεσματικό σχέδιο οικονομικών ελαφρύνσεων.

Προτεραιότητα βέβαια αποτελούν οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ για αυτό και μόλις ανοίξει το γ” θερινό τμήμα της βουλής, οι πρώτες ρυθμίσεις που θα κατατεθούν θα είναι οι διορθώσεις στον εξωφρενικό φόρο, που προκάλεσε σειρά εγκεφαλικών στους φορολογούμενους. Η κοινωνίας πιέζει και οι κυβερνητικοί βουλευτές δεν ξέρουν που να κρυφτούν και πως να τα μπαλώσουν…

Κατά τ’άλλα στους στόχους της κυβέρνησης είναι η μείωση στο φόρο του πετρελαίου θέρμανσης, η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και των φορολογικών συντελεστών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, καθώς και των τεκμηρίων διαβίωσης, αλλά και η μείωση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τους κατόχους αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού.

Κορυφαίο θέμα που έχει προκαλέσει και πολλούς ενδοκυβερνητικούς τριγμούς, αποτελεί και η  ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία σε πολλές δόσεις, θέμα που θα απασχολήσει τη συνάντηση με την τρόικα αλλά και τα «κόκκινα» δάνεια που είναι και ο μόνιμος πονοκέφαλος για το Μέγαρο Μαξίμου.

Με όλα αυτά ο πρωθυπουργός μάλλον θα σηκωθεί πολύ γρήγορα από το κρεβάτι….

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By