Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τα κινητά τηλέφωνα «σαραντάρησαν»

Motorolla-Martin-Cooper-AP.600x400Το 1973 η Motorola έκανε το ντεμπούτο της κινητής τηλεφωνίας με το πρωτοποριακό για την εποχή του Dynamic Adaptive Total Area Coverage (DynaTAC) θέτοντας τα θεμέλια για αυτό που σήμερα αναγνωρίζουμε ως smartphone.

Από τότε έχουν περάσει 40 χρόνια και το κινητό τηλέφωνο έχει μετατραπεί από μια ογκώδη και «πολυτελή» συσκευή σε έναν μίνι κομψό φορητό υπολογιστή που χρησιμοποιείται από όλους και σχεδόν για τα πάντα.

Σημείο σταθμός σ’αυτήν την πορεία, αποτελεί σίγουρα το Motorola StarTAC, το πρώτο clamshell, το οποίο και κέρδισε την ευρεία αποδοχή των καταναλωτών σηματοδοτώντας την αρχή της 2G δικτύου εποχής.

Το 2007 η Apple αλλάζει ριζικά τον τομέα της κινητής τηλεφωνίας με την κυκλοφορία του πρώτου iPhone και συγκεκριμένα στις 29 Ιουνίου 2007. Τα μέχρι τότε κυρίαρχα λειτουργικά συστήματα BlackBerry OS, Symbian και Windows Mobile, υπερκεράζονται από το iOS.

Φανατικοί οπαδοί της εταιρείας κάνουν ουρά έξω από τα καταστήματα της Apple για να αποκτήσουν το πρώτο iPhone που τότε κόστιζε 499 δολλάρια για την έκδοση των 4 GB και 599 δολάρια για το μοντέλο 8 GB.

Η Apple είναι τώρα στην έκτη γενιά της συσκευής, το iPhone 5 του οποίου η κυκλοφορία ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο.

Σήμερα το ενδιαφέρον στρέφεται στη Samsung και το Galaxy S4 που κοινοποιήθηκε πρόσφατα στη Νέα Υόρκη, χωρίς να έχει δημοσιευθεί η ημερομηνία κυκλοφορίας του. Παρόλο που ο σχεδιασμός του δεν απέχει ιδιαίτερα από το πρώτο Galaxy S, το λογισμικό του «κοντράρει» τον ανταγωνισμό ενώ διαθέτει λειτουργία περιήγησης με χειρονομίες χωρίς ο χρήστης να αγγίξει την οθόνη.

By