Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τα μεγάλα αφεντικά βγάζουν κέρδη και αλλιώς

Τι ενώνει το υπουργείο Εξωτερικών Γαλλίας με Renault και Fitch

Της Λητώς Μησιακούλη

fitch-ratings_gΌταν ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, τελειώνει τα καθήκοντά του, παίρνει τηλέφωνο το μεγάλο αφεντικό της Renault. Προβληματίζονται…

Συζητούν για το πώς θα σπάσουν τον μεγάλο ανταγωνισμό. Τι θα γίνει με την αύξηση τζίρου… Ποιες κατηγορίες σημειώνουν καλύτερες πωλήσεις. Τι βελτιώσεις επιβάλλονται για τη νέα σεζόν…

Τότε, το αφεντικό της Renault, αφού νωρίτερα έχει κάνει ένα γεύμα με τον ιδιοκτήτη της Fitch Ratings και τον διευθυντή του τηλεοπτικού σταθμού ARTE, ανταλλάσσει μηνύματα με τον αρχηγό της Hermès. Ξεφυσούν, και αναλύουν κάθε αποτυχημένη πώληση… Ο τελευταίος, θα μεταφέρει την κουβέντα στο μεγάλο κεφάλι της PPR και άλλους συνεργάτες και μαζί θα ψάξουν για νέες λύσεις.

Όταν αγοράστηκε ο Piasa
Για όσους δεν κατάλαβαν, το αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των ισχυρών αυτών αντρών είναι ένα: τα νούμερα στην αγορά τέχνης και τις εναλλακτικές επενδύσεις, διότι αυτό που τους δένει είναι οι υπογραφές τους σε ένα από τα πιο «καυτά» συμβόλαια που έχουν γίνει τελευταία στην παγκόσμια αγορά.

Ο γαλλικός οίκος δημοπρασιών Piasa με έδρα το Παρίσι, είναι η τέταρτη γαλλική εταιρεία δημοπρασιών και η πρώτη σε συμμετοχές στο Hοtel Drouot. Κάθε χρόνο, διεξάγει πάνω από 90 δημοπρασίες κατακτώντας με αργά βήματα και περισσότερο ένα μερίδιο από την πίτα της αγοράς σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες: πίνακες, γλυπτά, φωτογραφία, κόσμημα, κρασί, αντίκες, πορσελάνες-ασημικά, κ.α.

Ανήκε για αρκετά χρόνια στις επιχειρήσεις του Γάλλου δισεκατομμυριούχου Francois Pinault, ιδιοκτήτη του οίκου Christie’s. “Ηταν το… μικρό του «παιχνίδι». Λειτουργούσε ως τρίτο παράρτημα των Christie’s, μετά τα κεντρικά salerooms στην King Street και τα γραφεία στο South Kensington. Η τακτική ήταν η εξής: τα έργα που δεν επρόκειτο να φέρουν πωλήσεις εκατομμυρίων, στέλνονταν στα γραφεία του Piasa για δημοπρασίες με έργα χαμηλότερης αξίας.

Το 2011ο Pinault αποφάσισε να πουλήσει όλα του τα μερίδια. Απευθύνθηκε αρχικά στον Laurent Fabius, υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας και πρωθυπουργό επί προεδρίας Φρανσουά Μιτεράν το 1984. Ο Fabius, ένας από τους πολιτικούς της Γαλλίας με την μεγαλύτερη περιουσία σε ακίνητα είναι γνωστός για την τεράστια συλλογή έργων τέχνης. Όμως ο Pinault τον πλησίαζε διότι γνώριζε και μια μικρή λεπτομέρεια: πως o αν Fabius κοίταζε έναν πίνακα ή ένα αντικείμενο τέχνης, μπορούσε να καταλάβει την εμπορική του αξία. Το μυστικό ήταν πως ο πατέρας του ήταν μεγάλος art dealer.

Το μετοχικό σχήμα που καίει!
Τον Γάλλο υπουργό, ακολούθησαν άλλοι τρεις μεγάλοι μέτοχοι: ο Louis Schweitzer, πρόεδρος της Renault, o Marc Ladreit de Lacharierre, ιδιοκτήτης του κορυφαίου οίκου αξιολόγησης Fitch Ratings London και o Jerome Clement, διευθυντής του τηλεοπτικού σταθμού Arte και administrator στο Musee d’Orsay, ο οποίος μάλιστα ανέλαβε την προεδρία του οίκου Piasa.

Ακόμη, μπήκε στο παιχνίδι ο Christian Blanckaert, γενικός διευθυντής της Hermès International και ο Serge Weinberg, διευθυντής της εταιρίας του Pinault PPR.

laurent-fabius

 

Marc-Ladreit-de-Lacharrière FITCH RATINGS

 

 

Jerome-Clement ARTE

Christian Blanckaert HERMES

 

Serge Weinberg PPR

Ωστόσο, ο ανταγωνισμός παραμένει σκληρός με τα θηρία της αγοράς (Christie’s, Sotheby’s, Philipps, Bonhams), να καραδοκούν. Ο Piasa βρίσκεται ακόμη σε στάδιο πειραματισμού μελετώντας ποιες κατηγορίες πηγαίνουν καλύτερα και χτίζοντας την πελατειακή του βάση. Τα ποσοστά πώλησης ακόμα είναι χαμηλά με… κορυφαία αποτυχία το ελληνικό sale.
Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι στην τελευταία δημοπρασία ελληνικών έργων τον Ιούνιο, υπήρξαν πολλά απούλητα έργα τα οποία μάλιστα είχαν θεωρηθεί και ως φαβορί. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του έργου Infinity Field / Lefkada Serie χονολογίας 1982 (λάδι σε καμβά με διαστάσεις 132×76) του Θεόδωρου Στάμου, το οποίο επέστρεψε στον ιδιοκτήτη του με την εκτίμηση των 25.000 και 35.000 ευρώ.

Piasa Stamos (detail)

 

Επιτυχία σημειώθηκε για το έργο Kiss of Death (ακρυλικό σε καμβά 152×152) του street art καλλιτέχνη DFACE το οποίο είναι μια ειρωνική αναφορά στην τέχνη του Lichtenstein. Πουλήθηκε για 28. 421 ευρώ.

Piasa DFACE A kiss of Death
Για 13.389 ευρώ πουλήθηκε στη δημοπρασία Κοσμημάτων ένα περιδέραιο από 23 καλλιεργημένα μαργαριτάρια με την αρχική του εκτίμηση να κυμαίνεται μόλις μεταξύ 1.800 και 2.200 ευρώ.

Piasa Pearls Jewellery Sale

 

Στη δημοπρασία Κρασιών που έκανε ο οίκος τον Απρίλιο, πέντε φιάλες Chateau Haut-Brion του 1989 πουλήθηκαν για 4.500 ευρώ.

PIASA WINE LOT 124

(Visited 1 times, 1 visits today)
By