Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Οι παραθυράτοι διώκτες των συμφερόντων

Σε διάστημα 18 ημερών τριάντα εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκαν στην τηλεόραση την οποία καταγγέλλουν

taneaΤο αφήγημα πουλάει. Πουλάει τόσο που είναι πάντα ψηλά στην ατζέντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Της εκάστοτε αντιπολίτευσης. Τι λέει το αφήγημα; Κανάλια ίσον διαπλοκή. «Κι εμείς (βλέπε η εκάστοτε αντιπολίτευση) θα καθαρίσουμε την κόπρο (βλέπε διαπλοκή) όταν έλθουμε στην εξουσία». Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εμπλουτίσει βέβαια τη ρητορική επί του ζητήματος. Δεν είναι μόνο οι προσωρινές άδειες λειτουργίας (με τις οποίες πορεύονται όλοι ανεξαιρέτως οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εδώ και 23 χρόνια) για τις οποίες διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους εκεί στην Κουμουνδούρου. Τους πονά το θέμα της εφαρμογής των κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Ματώνουν για την ελεύθερη δημοσιογραφία.

Στη συριζαίικη ορολογία, τα κανάλια εκτός από διαπλεκόμενα είναι και καθεστωτικά. Δεν παράγουν ενημέρωση, παράγουν προπαγάνδα έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας τον περασμένο Μάιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί συχνά πυκνά τον πλουραλισμό της ενημέρωσης. Εχει δίκιο. Ο πλουραλισμός πάσχει, απλούστατα, επειδή δυσανάλογα μεγάλο μέρος του τηλεοπτικού χρόνου απορροφάται, ναι, από τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ. Ενα ζάπινγκ το αποδεικνύει.

Σε διάστημα δεκαοκτώ ημερών, από τις 4 μέχρι τις 21 Νοεμβρίου, τριάντα εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλισαν μια θέση στα τηλεοπτικά στούντιο του Mega, του Αnt1, του Star και του Σκάι. Δεκαέξι φορές είδε ο μέσος τηλεθεατής έναν βουλευτή ή ένα μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος να εκφράζει τη γνώμη του στις δύο ενημερωτικές εκπομπές τύπου τοκ-σόου του («σταλινικού») Mega. Η μόνη που δεν δίνει φωνή στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή του Γιάννη Πρετεντέρη γιατί οι ίδιοι την έχουν μποϊκοτάρει. Δεκαέξι εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ άκουσαν και οι τηλεθεατές των δύο πολιτικών εκπομπών του Star. Οσο για τον Σκάι, που έχει και περισσότερη ώρα ενημερωτικό πρόγραμμα; Είκοσι εννέα φορές παρέστησαν συριζαίοι στις τέσσερις εκπομπές του καναλιού του Φαλήρου.

ΠΑΣΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΙΣΤΩΣΩΝ. Εκπρόσωποι του Αριστερού Ρεύματος, πιστοί μέχρι θανάτου προεδρικοί, θεσμικοί, μέλη της πασοκικής συνιστώσας, μπαρουτοκαπνισμένοι του χώρου από την εποχή του 4% όπως ο Δημήτρης Στρατούλης και πιτσιρικάδες της νέας γενιάς όπως ο 33χρονος Γαβριήλ Σακελλαρίδης: όλοι παρελαύνουν κάθε ημέρα από τα πλατό. Οι περιλάλητες συχνότητες αποδεικνύονται προνομιακός χώρος πασών των συνιστωσών. Κατά μίαν έννοια, τα στλέχη της Κουμουνδούρου έχουν νικήσει ήδη τη διαπλοκή, καθώς χρησιμοποιούν το βήμα της για να την καταγγείλουν.

Πηγή: Εφ. «Τα Νέα»

(Visited 1 times, 1 visits today)
By