Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τα πέντε «εμπόδια» της δικομματικής

Ακίνητα, προϋπολογισμός, απολύσεις, πλειστηριασμοί, υποβρύχια

vouli_psifos640

Πέντε τουλάχιστον εμπόδια θα πρέπει να υπερπηδήσει η δικομματική με την εύθραυστη πλειοψηφία των 154 βουλευτών στο Κοινοβούλιο το επόμενο διάστημα.

Εκτός από τον ενιαίο φόρο ακινήτων, στον οποίο κυβερνητικές πηγές υπόσχονται ριζικές αλλαγές προκειμένου να ικανοποιήσουν τους διαφωνούντες τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΠΑΣΟΚ, την ψήφιση του προϋπολογισμού και την ψήφιση της ρύθμισης για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, η συζήτηση για νέες απολύσεις και το ενδεχόμενο εξεταστικής για τα υποβρύχια τρομάζουν το κυβερνητικό επιτελείο.

Το ενδεχόμενο απολύσεων και στο χώρο της υγείας, παρά τις ρητές διαβεβαιώσεις που έδιναν το προηγούμενο διάστημα τόσο ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης όσο και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, προκαλεί νέα αναστάτωση στις κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Μέχρι το τέλος του χρόνου πιθανότατα ούτως ή άλλως θα πρέπει να προχωρήσουν νέες απολύσεις σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των 4.000 οριστικών αποχωρήσεων για τις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση. Η συζήτηση για το λουκέτο στα αμυντικά συστήματα, στο οποίο επιμένει η τρόικα, προκαλεί επιπλέον νευρικότητα.

Μπορεί δε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος να προκάλεσε στη Βουλή τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για το θέμα των υποβρυχίων, όμως η συζήτηση για εξεταστική επιτροπή δημιουργεί εφιάλτες στο Μέγαρο Μαξίμου. Η συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και η αναγκαστική συνεχής κάλυψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό, προκαλεί σιωπηλή δυσαρέσκεια στους γαλάζιους βουλευτές, που παρόλο που δεν αντιδρούν γνωρίζοντας ότι από τον άλλοτε αιώνιο αντίπαλο εξαρτάται η επιβίωση της κυβέρνησης, θα δώσουν τη στήριξη τους με μεγάλη δυσφορία και ενδεχομένως πιέζοντας για «ανταλλάγματα» σε θέματα πιο… πρακτικά που ενδιαφέρουν πιο άμεσα τους ψηφοφόρους.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By