Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τα παιδιά θύματα της λιτότητας

Η οικονομική κρίση οδηγεί τα παιδιά σε καταχρήσεις.

unicefΗ UNICEF υπογραμμίζει στην ετήσια έκθεση της για την κατάσταση των παιδιών στις ανεπτυγμένες χώρες ότι οι πολιτικές λιτότητας τιμωρούν τα παιδιά, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο Κρις ντε Νεμπούρ, ο οποίος διευθύνει το κέντρο πολιτικής και κοινωνικής έρευνας της UNICEF, επισημαίνει: «Πολλές κυβερνήσεις εξηγούν ότι πρέπει να διευθετήσουν το ζήτημα του χρέους για να μην αφήσουν αυτό το φορτίο στις μελλοντικές γενιές». Όμως, όταν αυτή η μείωση των δαπανών έχει στόχο την εκπαίδευση ή τις φτωχές οικογένειες, «τα παιδιά είναι αυτά που πληρώνουν τώρα το λογαριασμό», υπογράμμισε μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

Στην έκθεση εξετάζονται οι αλλαγές στις συνθήκες της ζωής των παιδιών κατά τη δεκαετία 2000-2010 σε 29 χώρες, με κριτήρια τη σχολική επιτυχία, τα ποσοστά γεννήσεων μεταξύ των εφήβων, τα επίπεδα της παιδικής παχυσαρκίας, την κατανάλωση καπνού, οινοπνευματωδών και ναρκωτικών.

Η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Ισλανδία, η Φινλανδία και η Σουηδία βρίσκονται επικεφαλής της κατάταξης. Η Γαλλία είναι στη 10η θέση πίσω από την Ελβετία, οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν την 26η θέση και η Ρουμανία την 29η και τελευταία.

 

 

By