Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τα σενάρια για τη νέα ΕΡΤ

Ύστατη ευκαιρία για συμφωνία μεταξύ των τριών: Μεταβατικό σχήμα ολίγων εργαζομένων αλλά και πρόταση έκπληξη στο τραπέζι του Μαξίμου.

ert
fosphotos.com

Η ΕΡΤ έτυχε να είναι, τελικά, το πεδίο σύγκρουσης μεταξύ των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Μέχρι το επόμενο, για την ακρίβεια, καθώς τόσο οι δύσκολες διαπραγματεύσεις με την τρόικα όσο και τα δύσκολα μέτωπα που έχει να διαχειρισθεί η κυβέρνηση (συγχωνεύσεις νοσοκομείων και σχολείων, διαθεσιμότητες υπαλλήλων) καθιστούν βέβαιο ότι ακόμη κι αν η… τηλεοπτική κρίση ξεπερασθεί σύντομα οι τρεις θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέα διλήμματα.

Η νέα συνάντηση έχει ορισθεί για τις 18:00 το απόγευμα και ήδη από χθες βρίσκεται σε εξέλιξη μία υπόγεια διαβούλευση των επιτελείων των τριών κομμάτων. Στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου, όπου χθες η σύσκεψη του Αντώνη Σαμαρά με τους συνεργάτες του κράτησε μέχρι αργά το βράδυ, υπάρχουν δύο βασικά σενάρια.

Το πρώτο προβλέπει τη δημιουργία ενος μικρού μεταβατικού σχήματος, υπό την εποπτεία μίας νέας γενικής διεύθυνσης που θα συγκροτηθεί στο υπουργείο Οικονομικών ή τη Γενική Γραμματεία Τύπου και ΜΜΕ, το οποίο θα στελεχωθεί με προσωπικό δίμηνης – τρίμηνης απασχόλησης και με έργο την εκπομπή κάποιου υποτυπώδους προγράμματος.

Στις προθέσεις του Μαξίμου είναι αυτό το σχήμα να παρέχει και βασικό ενημερωτικό προϊόν, σε συνέργεια με το ΑΠΕ, αλλά και να έχει μία τουλάχιστον εκπομπή λόγου όπου θα εμφανίζονται οι εκπρόσωποι των κομμάτων. Το σενάριο αυτό, που έμοιαζε το πλέον πιθανό, έρχεται να ικανοποιήσει μεν την οδηγία του Συμβουλίου της Επικρατείας, ωστόσο είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα ικανοποιήσει τους εταίρους του κ. Σαμαρά.

Το δεύτερο σενάριο που διακινείται σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία προβλέπει την ανανέωση, για δύο – τρεις μήνες, των συμβάσεων του συνόλου του προσωπικού που απολύεται από την ΕΡΤ προκειμένου να υπάρξει άμεση επανενεργοποίηση των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, όπως προβλέπει η δικαστική εντολή του ΣτΕ.

Ενδεχομένη υλοποίηση αυτού του σεναρίου, που πιθανότατα θα γίνονταν αποδεκτό από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, δεν αναιρεί την τύχη των εργαζομένων της ΕΡΤ, οι οποίοι θεωρούνται απολυμένοι. Ωστόσο, λειτουργεί ως δυνάμει εκκαθάριση της εταιρείας εν λειτουργεία καθώς όποιοι από το προσωπικό το επιθυμούν θα μπορούν να υποβάλλον αίτηση πρόσληψης στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί, τη ΝΕΡΙΤ, και θα μεταφερθούν σε αυτή χωρίς ουσιαστική διακοπή της απασχόλησής τους.

Ο Γιάννης Στουρνάρας που ρωτήθηκε χθες, μετά τη σύσκεψη με την τρόικα, σχετικά, παρέπεμψε στη σημερινή συνάντηση. Το ίδιο έπρατταν και συνομιλητές του πρωθυπουργού, δηλώνοντας στο ThePaper «εις αύριον (σ.σ. σήμερα) τα σπουδαία». Μένει να φανεί ποιά θα είναι αυτά…

(Visited 1 times, 1 visits today)
By