Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τα σενάρια για το τέλος ακινήτων

Ανοιχτό το ενδεχόμενο το χαράτσι να εισπραχθεί με αρκετά χαμηλότερους συντελεστές.

Του Χρυσόστομου Τσούφη

FOSPHOTOS
FOSPHOTOS

Με τον πιο επίσημο τρόπο ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες αποκάλυψε ότι – παρά την προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης για την κατάργηση του – το τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ (ΕΕΤΗΔΕ)  θα ισχύσει και φέτος, μετά από εισήγηση του Γιάννη Στουρνάρα.

Ο Αντώνης Σαμαράς διευκρίνισε πάντως ότι το ΕΕΤΗΔΕ θα είναι πιο ήπιο και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην συνεχίσει να εισπράττεται από τη ΔΕΗ. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2013 που έχει ψηφιστεί, το Δημόσιο θα έπρεπε να εισπράξει 1 δισ. ευρώ από τον ενιαίο φόρο ακινήτων που πλέον θα ισχύσει από 1/1/2014.

Το πρώτο σενάριο λέει ότι το χαράτσι θα εισπραχθεί με αρκετά χαμηλότερους συντελεστές προκειμένου απλά να επιτευχθεί ο στόχος του 1 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με ένα εναλλακτικό σενάριο που έχει πάντως φανερές αδυναμίες και απαιτεί τα στραβά μάτια της τρόικας, το χαράτσι εφαρμόζεται ως έχει. Όμως οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν μόνο 2 από τις 5 δόσεις , τον Σεπτέμβριο και το Νοέμβριο μέχρι να αρχίσει να εισπράττεται το ενιαίο τέλος από το νέο έτος. Αν κάποιος δηλαδή έπρεπε να πληρώσει 625 ευρώ σε 5 δόσεις των 125 ευρώ, θα πληρώσει τελικά 250 ευρώ.

Πρέπει, επίσης, να διευκρινιστεί αν θα εισπραχθεί ή όχι ο ΦΑΠ του 2013, τον οποίο υποτίθεται θα αντικαθιστούσε από φέτος το ενιαίο τέλος.

Οι εξελίξεις με το χαράτσι είναι πάντως αποτέλεσμα της παντελούς ανετοιμότητας της ελληνικής πλευράς καθώς τα 3 κόμματα δεν έχουν καν συμφωνήσει στην τελική μορφή του ενιαίου τέλους και κατά συνέπεια δεν μπορούσε να έχει στηθεί ένας αξιόπιστος φοροεισπρακτικός μηχανισμός.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Ε9 με τα αγροτεμάχια δεν έχει επικαιροποιηθεί καθώς δεν έχει καν ανοίξει η σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή για την δήλωση τους.

Επιπλέον, η έκθεση για την σύγκλιση αντικειμενικών και εμπορικών τιμών δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Σε κάθε περίπτωση οι ιδιοκτήτες ακινήτων ολοκλήρωσαν τον Φεβρουάριο την πληρωμή του ΦΑΠ 2010. Το τρίμηνο Μάρτιος – Μάιος θα ολοκληρώσουν την πληρωμή του ΦΑΠ 2011 ενώ επίσης για το Μάιο έχει τοποθετηθεί η είσπραξη της τελευταίας δόσης του περσινού ΕΕΤΗΔΕ. Ακολουθεί το 3μηνο Ιούνιος – Αύγουστος τον ΦΑΠ 2012 και από το Σεπτέμβριο θα αρχίσει να εισπράττεται το φετινό ΕΕΤΗΔΕ.

 

By