Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τα τέσσερα εναλλακτικά σχέδια της Κύπρου

Το «όχι» της Ολομέλειας της Βουλής το απόγευμα της Τρίτης έφερε την Κυπριακή Δημοκρατία μπροστά σε ένα κυκεώνα εξελίξεων.

Γράφει ο Παναγιώτης Χατζηαποστόλου

cyprus-europe flagsΑπό το βράδυ της Τρίτης, η Κυβέρνηση επεξεργάζεται διάφορα σενάρια μέσα από τα οποία θα εξασφαλιστούν τα 5,8 δις ευρώ που απαιτούνται ως εγγύηση για την εξασφάλιση του δανείου από την Ευρώπη. Τέσσερα είναι τα σενάρια που βρίσκονται πλέον στο τραπέζι, για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας χωρίς ωστόσο να εγκαταλείπεται και το ενδεχόμενο ενός πέμπτου ή ακόμα και έκτου σεναρίου.

Το πρώτο σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι του Προεδρικού αφορά τη δέσμευση 2,5 δις από Ταμεία Προνοίας με ταυτόχρονο κούρεμα όλων των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες γύρω στο 5%. Κίνηση από την οποία θα εξασφαλιστούν 3,3 δις ευρώ. Το σενάριο αυτό, βάζει στο παιχνίδι και την Τρόικα από την οποία θα εξασφαλιστούν τα υπόλοιπα 10 δις ευρώ.

Το δεύτερο σενάριο έχει να κάνει με την πώληση της Λαϊκής Τράπεζας στους Ρώσους. Ήδη από χθες άρχισαν οι πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της τράπεζας έναντι σε Ρώσους. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, και αν οι πληροφορίες μας ευσταθούν τότε από τα 17.5 δις ευρώ η Κύπρος θα χρειάζεται τα 13 δις ευρώ για τη διάσωση. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της , διέψευσε πληροφορίες που φέρουν την Λαϊκή Τράπεζα να έχει πωληθεί σε Ρώσους. Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Χρήστου Στυλιανίδη, «η κυβέρνηση διαψεύδει τις πληροφορίες που φέρουν τη Λαϊκή Τράπεζα να έχει πωληθεί σε Ρώσους επενδυτές». Παράλληλα το εν λόγω σενάριο κάνει λόγο ότι το 50% αναγκών ανακεφαλαιοποίησης αναλαμβάνει η Κύπρος και 50% οι Ρώσοι επενδυτές (€4 δις). Το ποσό των €2 δις να αντληθεί από τα Ταμεία Προνοίας καθώς και κούρεμα καταθέσεων 3% ισοδύναμο με 1,8 δις ευρώ.

Το τρίτο σενάριο, αφορά τη δημιουργία δύο νέων τραπεζών – καλής και κακής –με μεταφορά σ” αυτές καταθέσεων έως 100,000 ευρώ, εξυπηρετούμενων δανείων και αναγκαίων περιουσιακών στοιχείων. Για το θέμα αυτό, χθες νωρίς το απόγευμα πληροφορίες έκαναν λόγο για έκτακτη σύγκλειση της Ολομέλειας της Βουλής με σκοπό την ψήφιση με τη μορφή του κατεπείγοντος δύο νομοσχεδίων τα οποία προνοούν, το μεν πρώτο τον περιορισμό της εκροής κεφαλαίων από τις τράπεζες και το δεύτερο τον διαχωρισμό των στοιχείων των τραπεζών σε «καλά και κακά» και τη δημιουργία των λεγόμενων «τραπεζών γέφυρας». Σε περίπτωση που ψηφιστούν τα δύο νομοσχέδια, στις τράπεζες γέφυρας θα μεταφερθούν τα καλά στοιχεία των τραπεζών στα οποία περιλαμβάνονται οι ασφαλισμένες καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ και τα εξυπηρετούμενα δάνεια. Οι κακές τράπεζες – που θα είναι πλέον οι παλιές τράπεζες – θα μπουν στη διαδικασία εκποίησης των στοιχείων ενεργητικού για να πληρώσουν τους ανασφάλιστους καταθέτες. Υπενθυμίζεται ότι, με βάση πληροφορίες, τα νομοσχέδια θα προνοούν επίσης όπως η Κύπρος εξεύρει από μόνη της τα χρήματα που απαιτούνται, προκειμένου να της δοθεί ποσό ύψους 5,8 δις από την τρόικα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το σενάριο αυτό προβλέπει διορισμό εκκαθαριστή για τις υφιστάμενες τράπεζες, εκποίηση των υπόλοιπων περιουσιακών στοιχείων, είσπραξη μη εξυπηρετούμενων δανείων, εκποίηση υποθηκών καθώς και έμμεσο κούρεμα 40 – 90%. Αυτοκούρεμα της τάξης του 20% – 25%, διασφαλίζοντας από μόνοι μας 17,5 δις ευρώ.

Τέλος, το τέταρτο σενάριο αφορά τη δημιουργία δύο νέων τραπεζών, μεταφορά σ” αυτές καταθέσεων έως 100,000 ευρώ, εξυπηρετούμενων δανείων, αναγκαίων περιουσιακών στοιχείων. Διορισμός εκκαθαριστή για τις υφιστάμενες τράπεζες, εκποίηση των υπόλοιπων περιουσιακών στοιχείων και είσπραξη μη εξυπηρετούμενων δανείων, εκποίηση υποθηκών

Ότι εισπραχθεί να επιστραφεί στους καταθέτες άνω των 100,000 ευρώ καθώς και έμμεσο κούρεμα 40 – 90% στις καταθέσεις.

Offsite.com.cy

 

By