Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τα υποβρύχια σπάνε το πολιτικό θερμόμετρο

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην υπόθεση, ενώ την ίδια στιγμή στα στελέχη της ΝΔ επικρατεί διχογνωμία

tsipras_venizelos622

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Έντονο εκνευρισμό στις τάξεις του κυβερνητικού συνασπισμού έχει φέρει η πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση των υποβρυχίων, σύμφωνα με στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η πρόταση, που θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα, όπως επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του και ο υπεύθυνος του Τομέα Άμυνας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας, αναμένεται να ανεβάσει το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη.

Ήδη βουλευτές της ΝΔ εκφράζουν έντονα την αντίθεσή τους στην «ασυλία» που παρείχε ο Αντώνης Σαμαράς στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ενώ στελέχη και από το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού εναντιώνονται σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Εκτός αυτού, δεν είναι λίγοι οι βουλευτές της γαλάζιας παράταξης που πιστεύουν ότι μία «καθαρή στάση» της ΝΔ στο θέμα των υποβρυχίων και της εξεταστικής επιτροπής μόνο κέρδη έχει να αποφέρει στη Συγγρού, καθώς θα μπορέσει να βγει επικοινωνιακά ως δείγμα διαφάνειας και αλλαγής σελίδας.

Ωστόσο από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι η Εξεταστική που ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι απότοκο ρεβασινσμού ή πολιτικής εμμονής, αλλά ανάγκη να διερευνηθεί εις βάθος όλο το πλαίσιο μέσα στο οποίο τα ναυπηγεία οδηγήθηκαν ουσιαστικά στο λουκέτο, κάτι που περιλαμβάνει και τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών. Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε εξάλλου και ο κ. Δρίτσας, ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά πως «η Επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει τις αιτίες του αδιεξόδου, έτσι ώστε όχι μόνο να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες – αναγκαία παράμετρος αυτή – αλλά μέσα από αυτό κυρίως αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να δοθεί η δυνατότητα ώστε να υπάρξουν λύσεις, ώστε και τα Ναυπηγεία να ξαναλειτουργήσουν και οι θέσεις εργασίας να διαφυλαχθούν και τα υποβρύχια επιτέλους να τα αποκτήσει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό».

samaras-venizelos640_241013

Η σημασία που δίνουν στην Κουμουνδούρου στο ζήτημα των ναυπηγείων και της Εξεταστικής διαφαίνεται και από το γεγονός ότι πλέον καθημερινά και ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας τοποθετείται επί του θέματος, διατηρώντας το ψηλά στην πολιτική ατζέντα. Στην παρέμβασή του στη δημόσια διαβούλευση του κόμματος στη Βουλή για την Υγεία ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε εναντίον του ίδιου του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά τονίζοντας με έντονα ειρωνικό ύφος ότι «ο κ. Σαμαράς θέλει να διώξει το «υποβρύχιο άγχος» του Βενιζέλου».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By