Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τα ZARΑ απέσυραν παιδική πιτζάμα που θύμιζε ναζιστική στολή!

Η ισπανική εταιρεία ζήτησε συγγνώμη μετά την έντονη αντίδραση του ισραηλινού Τύπου

1

 

Μια έμπνευση όχι και τόσο πετυχημένη μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει μία από τις τελευταίες δημιουργίες της μεγάλης αλυσίδας καταστημάτων ρούχων ZARΑ.

Στη νέα κολεξιόν της εταιρείας στα παιδικά ρούχα υπήρχε μια ριγέ πιτζάμα, η οποία ήταν διακοσμημένη με ένα κίτρινο αστέρι. Όμως αυτό που σχεδίασαν οι υπεύθυνοι της ισπανικής εταιρείας θύμιζε την στολή που έδιναν οι Ναζί στους Εβραίους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης…

Η μόνη διαφορά ήταν πως οι ρίγες ήταν οριζόντιες και όχι κάθετες, όπως στη φόρμα των στρατοπέδων, ενώ το αστέρι βρισκόταν στην άνω αριστερή πλευρά, ακριβώς στο σημείο όπου οι Εβραίοι αναγκάζονταν να φορούν το Αστέρι του Δαυίδ.

Μετά το τεράστιο «κύμα» αντιδράσεων, η εταιρεία-κολοσσός παραδέχτηκε το λάθος της με μήνυμά της στο Twitter. Ωστόσο διευκρίνισε πως στο συγκεκριμένο ρούχο υπήρχε και η λέξη «σερίφης».

«Λυπούμαστε πραγματικά. Ήταν εμπνευσμένη από το αστέρι των σερίφηδων των κλασικών Γουέστερν. Πλέον δεν πωλείται στα καταστήματά μας», αναφέρει συγκεκριμένα η εταιρεία.

Το 2007 τα ZARΑ πάλι είχαν προκαλέσει το Ισραήλ, καθώς αναγκάστηκαν να αποσύρουν κάτι τσάντες που είχαν σχέδια που θύμιζαν σβάστικα. Επιπρόσθετα, όπως αναφέρει και η Times of Israel, δεν είναι η πρώτη φορά που εταιρεία ρούχων αποσύρει προϊόν της, καθώς το 2012 η δανέζικη Wood Wood ζήτησε συγγνώμη και απέσυρε ένα παρόμοιο μπλουζάκι που έφερε ένα κίτρινο αστέρι.

«Αναπολούν το Ολοκαύτωμα»

Να σημειωθεί πως σύσσωμος ο ισραηλινός Τύπος ανέδειξε το θέμα για την ομοιότητα της πιτζάμας με τη στολή των Ναζί.

Ειδικότερα, ο Dimi Reider, ισραηλινός δημοσιογράφος και ειδικός συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε θέματα Διεθνών Σχέσεων, έγραψε στο «μπλογκ» του τα εξής: «Μία ριγέ πιτζάμα με ένα κίτρινο αστέρι για τα παιδιά. Είναι ένα μπλουζάκι-σερίφης για τα τρίχρονα παιδιά, Προφανώς. Τι άλλο θα μπορούσε να ήταν;».

Η εφημερίδα «Jewish Press» μεταξύ άλλων αναφέρει πως «για τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος και τους συγγενείς τους, αλλά και για τους φίλους του Ισραήλ, το μήνυμα είναι ξεκάθαρο».

Τέλος, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου ανέφερε πως οι σχεδιαστές της εταιρείας αναπολούν το Ολοκαύτωμα.

By