Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τουρκία: Ανέγερση τείχους στα σύνορα με τη Συρία για να περιορίσει την μετανάστευση

Συζητήσεις για την ανέγερση παρόμοιου τείχους σε άλλη πλευρά της μεθορίου

syria

Η Τουρκία ανεγείρει τείχος ύψους δύο μέτρων κατά μήκος των συνόρων της με τη Συρία, κοντά σε περιοχή όπου συχνά σημειώνονται μάχες, σε μια προσπάθεια να σταματήσει την παράνομη παράκαμψη των σημείων ελέγχου της και να αποτρέψει το λαθρεμπόριο, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

Οικοδόμοι με εκσκαφείς άρχισαν να σκάβουν τα θεμέλια στην Νουσαϊμπίν, μια μεθοριακή περιοχή 10 χλμ. βόρεια της συριακής πόλης Καμισλί, όπου συχνά ξεσπούν συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων, μονάδων των ανταρτών και αραβικών φυλών.

«Δεν είχαμε προβλήματα με την ασφάλεια των συνόρων στη Νουσαϊμπίν μέχρι σήμερα αλλά σε αυτή την περιοχή είναι εξαιρετικά εύκολο να περάσει κανείς παράνομα τα σύνορα. Είναι σχεδόν σαν να μην υπάρχουν σύνορα», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στην Άγκυρα που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Το τείχος θα καλύπτει μόλις ένα τμήμα των 900 χιλιομέτρων της μεθορίου αλλά υπογραμμίζει την αυξανόμενη ανησυχία της Άγκυρας για την επέκταση της βίας από τη βόρεια Συρία.

Τοπικός αξιωματούχος στην Νουσαϊμπίν επιβεβαίωσε την έναρξη των έργων κατασκευής, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες για το μήκος του τείχους. Ωστόσο διεξήχθη συζήτηση για την ανέγερση παρόμοιου τείχους σε άλλη πλευρά της μεθορίου και αποφασίστηκε το μήκος του να εκτείνεται σε 2,5 χλμ.

Η Τουρκία η οποία φιλοξενεί περίπου το ένα τέταρτο των δύο εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων, είναι από τους σφοδρότερους επικριτές του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και ένθερμος υποστηρικτής των ανταρτών που πολεμούν το καθεστώς του.

Η Άγκυρα έχει υποσχεθεί ότι θα συνεχίσει την πολιτική της των «ανοικτών πυλών» για όσους εγκαταλείπουν τη Συρία προκειμένου να γλιτώσουν από τη σύγκρουση, παρότι από καιρό σε καιρό διατηρεί κλειστές τις συνοριακές διαβάσεις μετά τις αλλαγές πυρών που λαμβάνουν χώρα κοντά στα σύνορά της.

Ωστόσο πρόσφυγες, λαθρέμποροι και αντάρτες μαχητές μπορούν να διασχίζουν απαρατήρητοι πολλά απομακρυσμένα σημεία των συνόρων της, παρακάμπτοντας τις κύριες πύλες και προκαλώντας μείζον πρόβλημα ασφάλειας στην Τουρκία.

Η Τουρκία, που διαθέτει τις δεύτερες σε μέγεθος ένοπλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ, απάντησε με πυρά όταν οβίδες ερρίφθησαν από τη Συρία και έπληξαν το έδαφός της κατά την σύγκρουση που μαίνεται επί δυόμισι χρόνια στη γειτονική χώρα.

Τον περασμένο μήνα ανταλλαγές πυρών σημειώθηκαν μεταξύ ανταρτών και μαχητών που διατηρούν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα από τη μια πλευρά, και Κούρδων από την άλλη, στην πόλη Άτμα, στη μεθόριο με την τουρκική επαρχία Χατάι, αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα δυτικά της Νουσαϊμπίν.

Η Τουρκία έστειλε ενισχύσεις στα σύνορα με τη Συρία τις τελευταίες εβδομάδες και το Σαββατοκύριακο πολλά τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη απογειώθηκαν εκτάκτως από τη βάση τους για να αναχαιτίσουν συριακά αεροπλάνα όταν πλησίασαν τα σύνορά της.

Την περασμένη εβδομάδα το τουρκικό κοινοβούλιο ψήφισε την παράταση κατά ένα έτος της αποστολής που επιτρέπει την ανάπτυξη τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στη Συρία, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By