Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τερματισμό της λιτότητας ζητά το SPD

Προκειμένου να προχωρήσει σε σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τη Μέρκελ

merkel ketteΕνώ έχει ήδη αρχίσει το πόκερ για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, οι Σοσιαλδημοκράτες διατυπώνουν όρους για συνεργασία με τη Μέρκελ. Ένας από αυτούς είναι να τερματιστεί η πολιτικής άκρας λιτότητας στην Ευρώπη.

Ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς καλεί την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να λάβει σοβαρά υπόψη τα κοινωνικά προβλήματα των ανθρώπων στην Ευρώπη. Κυρίως στο πεδίο της αντιμετώπισης της υψηλής νεανικής ανεργίας στις χώρες της κρίσης θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες, τόνισε ο Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξή του προς το περιοδικό Der Spiegel.

Οι δηλώσεις του σοσιαλδημοκράτη πολιτικού ερμηνεύονται ως συγκεκριμένος όρος προς τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) της καγκελαρίου Μέρκελ προκειμένου το SPD να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνασπισμού. Αναφερόμενος στην πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ευρώπη, ο Μάρτιν Σουλτς υπογραμμίζει ότι «αυτή την πολιτική δεν θα μπορέσει να την συνεχίσει η Μέρκελ».

Πιο λεπτούς τρόπους έναντι των εταίρων αναμένει ο Γιούνκερ

Υπέρ της συγκρότησης κυβερνητικού συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών τάσσεται έμμεσα και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός καλεί τους Γερμανούς να αντλήσουν διδάγματα από το υψηλό ποσοστό που σημείωσε η «ευρωφοβική» Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία (AfD) στις εκλογές, υπογραμμίζοντας: «Η επιτυχία της AfD υποδηλώνει ότι έχουμε πρόβλημα στο να εξηγήσουμε στους ανθρώπους τα περί του ευρώ».

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναμένει από μια κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών «πιο λεπτούς τρόπους συμπεριφοράς» έναντι των ευρωπαίων εταίρων από ό,τι στο παρελθόν. Ο λουξεμβούργιος πρωθυπουργός εξήρε την ευρωπαϊκή πολιτική του SPD, η οποία όπως υπογράμμισε, χαρακτηρίζεται από την ισορροπία αλληλεγγύης και σταθεροποίησης.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να περιμένει…»

Δύο ημέρες μετά τις εκλογές, οι γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες καλούν τους Σοσιαλδημοκράτες να μην καθυστερήσουν με την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την συγκρότηση του κυβερνητικού συνασπισμού. Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, Φόλκερ Κάουντερ, «η Ευρώπη δεν μπορεί να περιμένει τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία». Ο κ. Κάουντερ επανέλαβε την προτίμησή του προς τους Σοσιαλδημοκράτες σε σχέση με τους Πράσινους, επειδή οι πρώτοι διαθέτουν μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα και τα περιεχόμενα τους είναι πιο κοντά σε αυτά των Χριστιανοδημοκρατών.

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

(Visited 1 times, 1 visits today)
By