Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τζον Κέρι: Η Γερμανία και οι ΗΠΑ παραμένουν καλοί φίλοι

«Επιτρέψτε μου να τονίσω ότι η σχέση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία είναι στρατηγικού χαρακτήρα, έχουμε μία τεράστια πολιτική συνεργασία και είμαστε καλοί φίλοι»

john kerry-keri

Την θέση ότι Γερμανία και Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν «καλοί φίλοι» παρά την ένταση που προκλήθηκε από τις πρόσφατες υποθέσεις κατασκοπείας, εξέφρασε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ στη Βιέννη.

«Επιτρέψτε μου να τονίσω ότι η σχέση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία είναι στρατηγικού χαρακτήρα, έχουμε μία τεράστια πολιτική συνεργασία και είμαστε καλοί φίλοι», δήλωσε ο Τζον Κέρι.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συναντήθηκαν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών της Βιένης για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και μίλησαν επίσης για το Ιράν, το Αφγανιστάν και τη Μέση Ανατολή.

«Αυτό δείχνει ότι αυτή η σχέση ανάμεσα στη Γερμανία και τις ΗΠΑ είναι αναγκαία, παρά τις δυσκολίες των τελευταίων εβδομάδων. Θα εργασθούμε σε μία θεμελιώδη βάση αμοιβαίου σεβασμού», πρόσθεσε.

Οι εξηγήσεις ανάμεσα στις δύο χώρες δίνονται μετά την θεαματική απόφαση του Βερολίνου να απελάσει τον επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στη Γερμανία, σε μία απόφαση εξαιρετικά σπάνια στους κόλπους του ΝΑΤΟ, έπειτα από την ανακάλυψη δύο Γερμανών διπλών πρακτόρων που δρούσαν για λογαριασμό των ΗΠΑ.

AngelaMerkel

Μέρκελ: Ελπίζω η Ουάσινγκτον να αλλάξει συμπεριφορά

Σε συνέντευξή της προς το δίκτυο ZDF, της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε:

«Η ιδέα ότι πρέπει συνεχώς να αναρωτιόμαστε , όταν συνεργαζόμαστε, εάν αυτός που έχω απέναντί μου εργάζεται ταυτοχρόνως και για κάποιον άλλον, για μένα δεν αποτελεί σχέση εμπιστοσύνης».

«Προφανώς έχουμε διαφορετικές απόψεις και πρέπει να τις συζητήσουμε», λέει, εκφράζοντας την ελπίδα για μία «αλλαγή της συμπεριφοράς» των ΗΠΑ.

«Δεν ζούμε πλέον στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, οπότε όλοι υποψιάζονταν όλους…Πιστεύω ότι οι μυστικές υπηρεσίες του 21ου αιώνα οφείλουν να επικεντρωθούν σε σημαντικά πράγματα και συνεργαζόμαστε στενά με τους Αμερικανούς. Και εύχομαι να συνεχίσουμε».

Αυτό είπε η Γερμανίδα καγκελάριος, απορρίπτοντας για μία ακόμη φορά την ιδέα αμφισβήτησης των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου με τις ΗΠΑ, εξαιτίας της νέας υπόθεσης κατασκοπείας.

Η Ουάσινγκτον, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αποδοκίμασε τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε το Βερολίνο.

«Σύμμαχοι που διαθέτουν πολύ εξελιγμένες υπηρεσίες Πληροφοριών, όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία, κατανοούν σε επαρκή βαθμό σε τι συνίστανται αυτές οι δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών».

«Ο αποτελεσματικότερος τρόπος για τη διευθέτηση των διαφορών είναι μέσω των υπαρχόντων ιδιωτικών διαύλων και όχι μέσω των μέσων ενημέρωσης», επεσήμανε με αυστηρό ύφος ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει χθες ότι ελπίζει σε μία αποκατάσταση της φιλίας ανάμεσα στη Γερμανία και τις ΗΠΑ.
«Φυσικά, περιμένουμε μία ενεργητική συμβολή των Αμερικανών», πρόσθεσε.

By