Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Την απελευθέρωση Αιγύπτιων ακτιβιστών ζητεί ο Μπαν Κι Μουν

 Ο γ. γ. του ΟΗΕ είπε ότι επίσης ότι «ανησυχεί για την επιδείνωση του πολιτικού κλίματος στην Αίγυπτο και για τα ανθρώπινα δικαιώματα» σε αυτή τη χώρα

fosphotos.com
fosphotos.com

Η καταδίκη τριών Αιγυπτίων ακτιβιστών σε τρία χρόνια φυλακή για συμμετοχή σε παράνομη διαδήλωση είναι «αντίθετη με το πνεύμα της επανάστασης» που ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ, δήλωσε την Τρίτη ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι- μουν. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του, Μάρτιν Νεσίρκι, ο ΓΓ του ΟΗΕ υπενθυμίζει στις αιγυπτιακές αρχές ότι «η ελευθερία του συνέρχεσθαι και της έκφρασης είναι απαραίτητη», αν θέλουν να έχουν και να διατηρούν «αξιόπιστες εκλογές». Ο κ. Μπαν είπε ότι επίσης ότι «ανησυχεί για την επιδείνωση του πολιτικού κλίματος στην Αίγυπτο και για τα ανθρώπινα δικαιώματα» σε αυτή τη χώρα.

Ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού κάλεσε δε τις αρχές της Αιγύπτου να προχωρήσουν στην απελευθέρωση των τριών ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι οποίοι είναι οι πρώτοι μη- ισλαμιστές διαδηλωτές που καταδικάστηκαν μετά την αποπομπή τον περασμένο Ιούλιο από το στρατό του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι

Ο Μπαν Κι- μουν καταδίκασε επίσης την φονική επίθεση της Τρίτης εναντίον στελεχών της αστυνομίας στην Αίγυπτο, λέγοντας ότι « κανένας λόγος δεν μπορεί να δικαιολογήσει τέτοιες πράξεις τρομοκρατίας».

Την Τρίτη εξάλλου η αιγυπτιακή αστυνομία συνέλαβε τον πρώην πρωθυπουργό στην κυβέρνηση Μόρσι, τον Χισάμ Καντίλ. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, ο Καντίλ συνελήφθη στην έρημο, όχι μακριά από το Κάιρο, μαζί με «έναν λαθρέμπορο ανθρώπων», καθώς «σκόπευε να διαφύγει στο Σουδάν».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By