Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ζητάει ο πρόεδρος της ΔΕΗ

Την προσαρμογή του ενεργειακού μοντέλου της χώρας στα ευρωπαϊκά πρότυπα ζητάει ο Αρθούρος Ζερβός

zervos610_140314

Την ανάγκη πραγματικής απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με δίκαιους κανόνες και διαφάνεια για όλους τους συμμετέχοντες, επισήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, μιλώντας την Παρασκευή στο ενεργειακό φόρουμ που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

«Χρειάζεται εξορθολογισμός της αγοράς ενέργειας και προσαρμογή του μοντέλου στα ευρωπαϊκά πρότυπα, με διμερείς συμβάσεις παραγωγών-προμηθευτών και χρηματιστήριο ενέργειας» είπε.

Ο κ. Ζερβός τάχθηκε υπέρ της διενέργειας δημοπρασιών λιγνιτικής ενέργειας, παραγωγής της ΔΕΗ που θα διατίθεται σε ιδιώτες με προϋπόθεση, όπως είπε, η ενέργεια αυτή να διοχετεύεται στους τελικούς καταναλωτές και οι δημοπρασίες να γίνονται με ελάχιστη τιμή που να αντανακλά το κόστος λιγνιτικής παραγωγής συν εύλογο κέρδος.

Ο Ντίνος Μπενρουμπή, γενικός διευθυντής της Protergia του ομίλου Μυτιληναίου, χαρακτήρισε σημαντική επιτυχία τη συμφωνία για μείωση της τιμής προμήθειας φυσικού αερίου από τη Gazprom, ενώ τάχθηκε υπέρ των μέτρων για μείωση των επιδοτήσεων προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι θίγεται και ο όμιλος.

Αναφορικά με το «σπάσιμο» της ΔΕΗ δήλωσε ότι το νομοσχέδιο είναι θετικό επί της αρχής, αλλά τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας περισσότερων εταιρειών και έθεσε ερωτήματα ως προς τη μεταφορά πελατών και μέρους του χρέους της ΔΕΗ στη νέα εταιρία.

Ο Θ. Πετράκος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τάχθηκε κατά της αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ και της πώλησης της «μικρής ΔΕΗ», επισημαίνοντας ότι σύντομα η παλιά ΔΕΗ, λόγω του κλεισίματος των παλιών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής θα καταστεί μικρότερη.

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στο ενεργειακό σύστημα επισήμανε ότι την τελευταία πενταετία το κόστος του ρεύματος αυξήθηκε κατά 60%, η ζήτηση μειώθηκε κατά 12%, 300.000 νοικοκυριά δεν έχουν ρεύμα, οι απλήρωτοι λογαριασμοί φθάνουν στο 1,3 δισ. ευρώ και 1,6 εκατ. καταναλωτές αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ρυθμίσεις χρεών.

deh638_071113

Ο κ. Πετράκος κατηγόρησε επίσης τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ότι λειτουργεί εις βάρος της ΔΕΗ και υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων και τόνισε ότι χρειάζεται μείωση του ενεργειακού κόστους με ουσιαστικές επενδύσεις χωρίς κρυφές κρατικές ενισχύσεις και εγγυημένες τιμές.

Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΚΑ Κ. Μαθιουδάκης ανέφερε ότι οι διασυνδέσεις της Κρήτης και των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό δίκτυο είναι ιδιαίτερα ελκυστικά έργα λόγω της μεγάλης εξοικονόμησης κόστους ηλεκτροπαραγωγής που επιτυγχάνουν. Αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις ο κ. Μαθιουδάκης τόνισε ότι οι αποδόσεις των επενδύσεων στα δίκτυα δεν είναι μεγάλες αλλά έχουν πολύ μειωμένο κίνδυνο, γεγονός που τις καθιστά ελκυστικές για συγκεκριμένους τύπους επενδυτών. Τόνισε, ακόμη, ότι την επόμενη επταετία θα απαιτηθούν επενδύσεις ύψους 1 τρισ. ευρώ στην ΕΕ στον ενεργειακό τομέα, από τα οποία τα 200 δισ. ευρώ για διασυνοριακές υποδομές μεταφοράς.

By