Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης για την Κεφαλονιά ζητεί η κυβέρνηση

Eντός της ημέρας θα δοθούν οι διευκρινήσεις για τα επιδόματα στους σεισμόπληκτους

kefalnia_seismos600

Συνεχίζεται ο αγώνας δρόμου για την αρωγή των πληγέντων στην Κεφαλονιά, ενώ νέα αναστάτωση προκλήθηκε νωρίτερα σήμερα στους κατοίκους του νησιού από τον νέο μετασεισμό μεγέθους 3,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Σήμερα αρχίζει η τοποθέτηση λυόμενων που θα στεγάσουν προσωρινά τους μαθητές των σχολείων που έχουν σοβαρά προβλήματα. Επίσης, στο νησί μετέβη σήμερα νέο κλιμάκιο της ΕΥΔΑΠ για την αποκατάσταση της ύδρευσης.

Λύνονται σιγά σιγά τα προβλήματα στην Κεφαλονιά, τόνισε (ΣΚΑΪ) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, σημειώνοντας ότι όλες οι διαδικασίες κινήθηκαν πολύ γρήγορα και οι όποιες διαδικαστικές δυσλειτουργίες υπήρξαν, διορθώνονται.

Ο κ. Κεδίκογλου τόνισε ότι πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι η ανακούφιση των πληγέντων και εντός της ημέρας θα δοθούν οι διευκρινήσεις για τα επιδόματα στους σεισμόπληκτους. Τόνισε ακόμα ότι μέσα σε δύο μήνες θα είναι πλήρως λειτουργικό το λιμάνι του Ληξουρίου.

xanBBB

Στο μεταξύ, συζήτηση με αντικείμενο την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης για την περίπτωση της Κεφαλονιάς είχε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος με τον επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης Γιοχάνες Χαν.

Ο επίτροπος ανέφερε στον κ. Βενιζέλο ότι οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξετάζουν το αίτημα της Ελλάδας και ότι θα επανέλθει το ταχύτερο δυνατόν με απάντησή του.

H συνάντηση έγινε παρουσία της επιτρόπου Θαλάσσιων Υποθέσεων Μαρίας Δαμανάκη, στο περιθώριο ειδικής εκδήλωσης για τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αδριατική και το Ιόνιο (EUSAIR).

xanaa

Ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε το ζήτημα και σε συνάντηση που είχε με Έλληνες ευρωβουλευτές την Τρίτη στο Στρασβούργο.

Σύμφωνα με τον κοινοτικό κανονισμό μια περιοχή μπορεί να ενισχυθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης εφόσον συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις: τεκμηριωμένη επίπτωση στο ΑΕΠ της Περιφέρειας, επηρεασμός του 50% του τοπικού πληθυσμού για χρονικό διάστημα όχι λιγότερο από έναν χρόνο από τις φυσικές καταστροφές (πχ. μακροχρόνια διαμονή σε προσωρινά καταλύματα, διακοπή λειτουργίας δικτύων υποδομών) και σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση και την οικονομική δραστηριότητα.

Σημειώνεται ότι το Ταμείο Αλληλεγγύης παρεμβαίνει για την κάλυψη μέρους της αποκατάστασης δημοσίων υποδομών, δαπανών υπηρεσιών αντιμετώπισης καταστροφών και των δαπανών προσωρινών μέτρων ανακούφισης του τοπικού πληθυσμού στις οποίες έχει ήδη προβεί το κράτος.

By