Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Την Πέμπτη η ονομαστική ψηφοφορία για ΑΔΜΗΕ και ΕΑΣ

Η τροπολογια για τα ΕΑΣ προκάλεσε κόντρα κυβέρνησης- ΣΥΡΙΖΑ με την Φώφη Γεννηματά να υποστηρίζει οτι εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα τους

Vouli

Δεν χάλασε το χατίρι βουλευτών της συμπολίτευσης η κυβέρνηση, αποδεχόμενη μια σειρά τροπολογιών που είχαν καταθέσει στο νομοσχέδιο για τον ΑΔΜΗΕ, που ψηφίζεται την ερχόμενη Πέμπτη από την Ολομέλεια της Βουλής, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία που αφορά στα ΕΑΣ και οι ΑΝΕΛ για όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου.

Η τροπολογια για τα ΕΑΣ προκάλεσε κόντρα κυβέρνησης- ΣΥΡΙΖΑ με την Φώφη Γεννηματά να υποστηρίζει οτι εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα τους, οι θέσεις εργασίας και τα συμφέροντα των ΕΔ και το Νίκο Βούτση να μιλάει για κλείσιμο και συρρίκνωση τους, ζητώντας να κατατεθεί στη βουλή το σχέδιο βιωσιμότητας.

«Πετύχαμε την αναδιάρθρωση τους ένα λειτουργία και προσπαθείτε να δυναμιτίσετε τη συμφωνία που έγινε μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα«, είπε η αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Την ίδια ώρα ο υφυπουργός ΠΕΚΑ έκανε δεκτές πολλές βουλευτικές τροπολογίες, οι οποίες μεταξύ άλλων προβλέπουν:

  • Αναστολή της επίσπευσης και συνέχιση κάθε μορφής αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ελληνικών Ναυπηγείων Σκαραμαγκά καθόσον επηρεάζει τη ναυπήγηση και συντήρηση των Υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού.
  • Διατήρηση σε ισχύ του σημερινού καθεστώτος υπολογισμού της σύνταξης για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων στη ΔΕΗ που δεν συμπληρώνουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι:«Η σύνταξη των μέχρι 31/12/1992 ασφαλισμένων στο ΤΑΠ-ΔΕΗ που απασχολούνται σε ειδικότητα που υπάγεται στο καθεστώς Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων καθώς και όσων απασχολούνται σε ορυχεία, σταθμούς παραγωγής και δίκτυα της ΔΕΗ και συνταξιοδοτούνται μετά την 1/1/1993, υπολογίζεται για κάθε έτος ασφάλισης με 1/30 των συντάξιμων αποδοχών τους».
  • Διατήρηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων τόσο του ΑΔΜΗΕ όσο και του ΛΑΓΗΕ όπως αυτά προβλέπονται και ισχύουν στο νόμο 4001/2011.
By