Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Την Τρίτη οι προσφορές για ΤΤ

Στα κριτήρια βάσει των οποίων θα αποφασίσει για την τύχη του ΤΤ αναμένεται να καταλήξει τις επόμενες ημέρες το ΤΧΣ.

Του Νίκου Φιλιππίδη

txsΕνώπιον κρίσιμων αποφάσεων αναμένεται να βρεθεί η διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς θα πρέπει να καταλήξει τις επόμενες μέρες στα κριτήρια βάσει των οποίων θα αποφασίσει για την τύχη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Επιπλέον έχει να αντιμετωπίσει και απρόοπτα εμπόδια στην προσπάθεια του να κάνει πιο ενδιαφέρουσα την περίπτωση του μειώνοντας το προσωπικό, καθώς φαίνεται ότι το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου δεν έχει την συμμετοχή που αναμένονταν. Συγκεκριμένα λιγότεροι από 200 ήταν οι εργαζόμενοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον, ενώ η σχετική προθεσμία λήγει σήμερα.

Την ίδια στιγμή οι τρεις ενδιαφερόμενες τράπεζες Εθνική, Alpha, Eurobank ενημερώνονται για τα οικονομικά στοιχεία του ΤΤ, καθώς η προθεσμία για την υποβολή προσφορών εκπνέει την επόμενη Τρίτη 9 Ιουλίου.

Μεγάλο «αγκάθι» για την διοίκηση του ΤΧΣ, αποτελεί η επιλογή που θα κάνει, καθώς θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ υψηλότερου τιμήματος και υπεραξίας για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Αν η απόφαση ληφθεί βάσει τιμήματος, τότε Εθνική και Alpha έχουν εμφανές προβάδισμα. Ωστόσο εάν επιχειρηθεί να δοθεί μεγαλύτερη αξία στην Eurobank ενόψει της πωλησής της, τότε θα επιλεγεί  η δική της πρόταση.

Σε κάθε περίπτωση, η απόκτηση του ΤΤ αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τον αγοραστή, καθώς είναι πλέον απαλλαγμέονο από την ρευστότητα μέσω ELA, διαθέτει καταθέσεις 11 δισ. ευρώ, επισφάλειες μόλις 8% και δείκτη δανείων προς καταθέσεις στο 60% περίπου, όταν ο μέσος όρος της αγοράς διαμορφώνεται άνω του 130%.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By