Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τη Δευτέρα δημοπρατείται ο αυτοκινητόδρομος Πάτρας-Πύργου

Όπως ανακοίνωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από τον Πύργο της Ηλείας

74576-xrisoxoidhs

O υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε από τον Πύργο της Ηλείας την έναρξη της διαδικασίας για τη δημοπράτηση της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος.

Όπως ανέφερε, η δημοπράτηση του έργου, το οποίο είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, θα γίνει την Δευτέρα, ούτως ώστε τα έργα να ξεκινήσουν στις αρχές του 2015.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε ανακοινώσεις για τον οδικό άξονα Πύργος-Καλό Νερό Μεσσηνίας και για το τμήμα του αυτοκινητόδρομου από τον κόμβο Καλού Νερού έως τον ανισόπεδο κόμβο Κυπαρισσίας.

Όσιν αφορά στον αυτοκινητόδρομο Πάτρας-Πύργου, ο υπουργός Υποδομών ανακοίνωσε πως η δημοπράτηση αφορά την ολοκλήρωση κλειστού αυτοκινητόδρομου μήκους 75 χιλιομέτρων, ενώ η δαπάνη του έργου φθάνει τα 475 εκατ. ευρώ. Σχετικά με τον χρόνο ολοκλήρωσης του έργου, ανέφερε ότι σκοπός είναι οι εργασίες να έχουν τελειώσει κατά το δυνατόν παράλληλα με τα έργα στον δρόμο Κορίνθου-Πατρών.

Η κατασκευή τού αυτοκινητόδρομου, σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, θα περιλαμβάνει δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και λωρίδες έκτακτης ανάγκης, επτά ανισόπεδους κόμβους, δύο σταθμούς εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών, πλήρες παράπλευρο και κάθετο δίκτυο με ανισόπεδες διαβάσεις, καθώς και συνδετήριες οδούς.

Ανέφερε επίσης ότι έχει ήδη συντελεστεί το σύνολο των απαιτούμενων απαλλοτριώσεων για την κατασκευή τού αυτοκινητοδρόμου και μέσα στο 2014 θα συντελεστούν και οι υπολειπόμενες απαλλοτριώσεις, που αφορούν το παράπλευρο δίκτυο.

Ανακοίνωσε επίσης πως θα γίνουν έργα για τη βελτίωση της σύνδεσης του αυτοκινητόδρομου με την Αρχαία Ολυμπία, το λιμάνι της Κυλλήνης, το αεροδρόμιο του Αράξου και τη Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας.

Αναφερόμενος στα οφέλη που θα προκύψουν την περίοδο κατασκευής, τόνισε ότι το έργο αναμένεται να δημιουργήσει 1.500 θέσεις εργασίας τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ μετά την ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου, τουρισμός, αγροτικά προϊόντα, μεταποίηση και υπηρεσίες θα ευνοηθούν περισσότερο από ποτέ στην περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας.

Αναφερόμενος στο τμήμα του αυτοκινητόδρομου από τον κόμβο Καλού Νερού έως τον ανισόπεδο κόμβο Κυπαρισσίας, είπε πως ο αυτοκινητόδρομος έχει μήκος 30 χιλιομέτρων με εκτιμώμενο προϋπολογισμό που φθάνει στα 130 εκατ. ευρώ, ενώ σχετικά με τη δημοπράτηση είπε ότι θα γίνει μετά την ολοκλήρωση των υπολειπομένων μελετών, ώστε να έχει περαιωθεί μέχρι το τέλος του 2016.

Σε ό,τι αφορά το τμήμα Πύργος-Καλό Νερό, μήκους περίπου 60 χιλιομέτρων ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Υποδομών θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την εκπόνηση της μελέτης αναβάθμισης οδικής ασφάλειας του υπάρχοντος δρόμου, όπως ανακατασκευή ασφαλτοτάπητα, κατασκευή στηθαίων, περισσότερος ηλεκτροφωτισμός, έλεγχος ισόπεδων διασταυρώσεων, δημιουργία κυκλοτερών κόμβων, κ.ά.

By