Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μέτωπο Βενιζέλου – Κουβέλη για το αντιρατσιστικό

Μετά την άρνηση του Πρωθυπουργού, καταθέτουν από κοινού πρόταση νόμου το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη

fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros
fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros

Το αντιρατσιστικό… ενώνει ΠΑΣΟΚΔΗΜ.ΑΡ.

Μετά το ηχηρό χθεσινό «όχι» του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να προωθήσει το νομοσχέδιο, οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ μετά από τηλεφωνική επικοινωνία τους το μεσημέρι, αποφάσισαν να καταθέσουν από κοινού ως πρόταση νόμου το υπάρχον ν/σ του υπ. Δικαιοσύνης.

«Μετά από επικοινωνία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, αποφασίστηκε οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των δύο κομμάτων να καταθέσουν ως κοινή πρόταση νόμου το υπάρχον αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης» αναφέρει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

«Ας αναμετρηθούν τώρα η ΝΔ με την Χρυσή Αυγή» έλεγαν κύκλοι της Ιπποκράτους.

Η απόφαση για την κοινή δράση ελήφθη μέσα σε δύο λεπτά, από το τηλεφώνημα Κουβέλη-Βενιζέλου.

Από το πρωί, συνεργάτες των δύο κομμάτων βρίσκονταν σε ανοικτή γραμμή. Κάποια στιγμή αποφάσισαν ότι θα έπρεπε να μιλήσουν μεταξύ τους οι δύο πρόεδροι, όπερ και εγένετο στις 14.40.

Το τηλεφώνημα κράτησε μόλις… δύο λεπτά και οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης συμφώνησαν να καταθέσουν από κοινού ως πρόταση νόμου το υφιστάμενο σ/ν του υπουργού Δικαιοσύνης.

Ήταν προφανές εδώ και ημέρες ότι τα δύο κόμματα ήταν σε πλήρη συνεννόηση για το θέμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου.

Από την Αγίου Κωνσταντίνου μάλιστα, δεν πέρασαν απαρατήρητες οι κινήσεις Βενιζέλου στο πρόσωπο του υπουργού Δικαιοσύνης: Τον κάλυψε απολύτως στις δημόσιες δηλώσεις του, τον συνάντηση προσωπικά πριν την σύσκεψη των αρχηγών, ενώ αμέσως μετά στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με τον κ. Ρουπακιώτη.

«Ήταν πολύ γενναία η στάση Βενιζέλου στο θέμα Ρουπακιώτη» παραδέχτηκε μιλώντας στο thepaper.gr ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος.

Νωρίτερα, την προώθηση της δική του πρόταση για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο ζήτησε το ΠΑΣΟΚ, μετά τη διαφωνία που καταγράφηκε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Πρόθυμη να εξετάσει την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται η ΔΗΜΑΡ.

Ο γενικός γραμματέας της ΚΟ του κόμματος απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μειμαράκη από τον οποίο ζητά την εισαγωγή στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση της πρότασης νόμου του ΠΑΣΟΚ για την καταπολέμηση των εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας.

papadopoulos andreasΩστόσο, ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Αριστεράς Ανδρέας Παπαδόπουλος, έσπευσε να καθησυχάσει τους ψιθύρους για την αντοχή της κυβερνητικής συνοχής, μετά τη διαφωνία των τριών αρχηγών για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Η Δημοκρατική Αριστερά, όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος επιμένει στην κατάθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, ωστόσο είναι πρόθυμη να εξετάσει την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν θα είχε αντίρρηση να ψηφίσει ακόμη και μια σχετική πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ αναγνώρισε ότι υπάρχει σοβαρή διαφωνία με τη ΝΔ, αν και όπως επισήμανε αυτό το γεγονός δεν θα πρέπει να έχει ευρύτερες επιπτώσεις στη συνοχή της κυβέρνησης.
Ο κ. Παπαδόπουλος άφησε επίσης αιχμές για το χειρισμό της υπόθεσης από τον πρωθυπουργό και το Μέγαρο Μαξίμου, λέγοντας ότι ενώ είχε συμφωνηθεί σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών να προχωρήσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης στην κατάρτιση αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, η ΝΔ άλλαξε στάση. «Δεν ήταν σαφής ο πρωθυπουργός χθες γιατί άλλαξε στάση η ΝΔ» σημείωσε.

Η επιστολή Μανιάτη

maniatis yiannis«Σε συνέχεια των πρόσφατων πολιτικών εξελίξεων, καθώς και της χθεσινής συνάντησης των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβερνητική πλειοψηφία, ζητούμε, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό της Βουλής, να προωθηθεί άμεσα για συζήτηση και ψήφιση στην αρμόδια Επιτροπή και την Ολομέλεια της Βουλής, η Πρόταση Νόμου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. «Καταπολέμηση Εκδηλώσεων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας», την οποία έχουμε καταθέσει ως Κοινοβουλευτική Ομάδα από 21 Μαρτίου 2013», υπογραμμίζει στην επιστολή του ο Γ. Μανιάτης.

«Η υιοθέτηση στο εθνικό Δίκαιο προβλέψεων σημαντικού αξιακού, ιδεολογικού και ιστορικού περιεχομένου για την αποτροπή και αυστηρή τιμωρία πράξεων εγκληματικότητας, βιαιοπραγίας, ρατσισμού και ξενοφοβίας, με δεδομένη μάλιστα την ανάγκη εναρμόνισης με την Απόφαση – Πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ του Συμβουλίου της Ε.Ε., θα αποτελέσουν ισχυρό θεμέλιο ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και της ασφάλειας των πολιτών, καθώς και της αποτελεσματικής θωράκισης του δημοκρατικού πολιτεύματος», τονίζει ο Γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Σημειώνεται ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ έχει κατατεθεί από τις 21 Μαρτίου 2013.

[icon target=»_top» icon=»0095.png»][/icon] Πρόταση_Νόμου_ΠΑΣΟΚ

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By