Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Τη χάνουμε τη φέτα πατριώτη

Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει σε διεθνές επίπεδο την κατοχύρωση της ονομασίας της φέτας

fetaΝα χάσει την κατοχύρωση της ονομασίας της φέτας σε διεθνές επίπεδο λόγω ισχυρών πιέσεων του Καναδά κινδυνεύει η χώρα μας, σύμφωνα με πληροφορίες της Ναυτεμπορικής από τη χθεσινή, «κεκλεισμένων των θυρών» συζήτηση στην Κομισιόν, εν όψει των επικείμενων διαπραγματεύσεων για τη σύναψη συμφωνίας δημιουργίας ζώνης ελευθέρων συναλλαγών. μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά.

Οι Καναδοί παράγουν τυριά όπως η φέτα, η γκοργκοντζόλα και το μίνστερ, χρησιμοποιώντας τις ονομασίες που είναι κατοχυρωμένες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω.

Ο αρμόδιος Βέλγος επίτροπος, Κάρελ Ντε Χουκτ, που θα ηγηθεί της κοινοτικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και τον Καναδά, φέρεται να επισήμανε ότι δεν είναι διατεθειμένος να βάλει κι άλλα θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υποθηκεύοντας τις πιθανότητες κατάληξης.

Η Ελληνίδα επίτροπος Μαρία Δαμανάκη υποστήριξε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία θα πρέπει να επιμείνει στην επίτευξη συμφωνίας, η οποία δεν θα εμποδίζει τους υφιστάμενους παραγωγούς του Καναδά να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την ονομασία που ήδη χρησιμοποιούν στα τυριά τους, αλλά θα απαγορεύει την είσοδο στην αγορά νέων προϊόντων με αυτές τις ονομασίες. Τη θέση της κ. Δαμανάκη υποστήριξαν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Ιταλός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Αντόνιο Ταγιάνι, και ο Γάλλος επίτροπος, Μισέλ Μπαρνιέ.

Τελικά, φαίνεται ότι επιτεύχθηκε μια συναίνεση των επιτρόπων, η οποία ωστόσο δεν θεωρείται ικανοποιητική για τη χώρα μας. Η κοινοτική αντιπροσωπεία θα ζητήσει από τους Καναδούς να μην αναφέρεται στη συσκευασία των τυριών που παράγουν «ελληνική φέτα», επιτρέποντας να χρησιμοποιούν, όμως, τη λέξη «φέτα».

Σήμερα, με βάση την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, κανένα κράτος-μέλος εκτός της Ελλάδας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη λέξη «φέτα» ούτε άμεσα ούτε έμμεσα (δηλαδή τύπου φέτας), αλλά μόνο την ονομασία «λευκό τυρί».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By