Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τιτάν: Αύξηση τζίρου για το 2013

Πολύ μεγάλη υποχώρηση των καθαρών ζημιών για την εταιρία

http://www.titan.gr
http://www.titan.gr

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά ήταν τα αποτελέσματα του ομίλου Τιτάν για τη χρήση του 2013.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η εταιρία, «η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων στις ΗΠΑ, η ανθεκτικότητα της ζήτησης στην Αίγυπτο και η επιμονή στις εξαγωγές, επέτρεψαν στον Όμιλο να αυξήσει τις πωλήσεις του, να δημιουργήσει θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές και να μειώσει περαιτέρω τον καθαρό δανεισμό του, παρά την παρατεταμένη αδυναμία της εγχώριας αγοράς και την υποτονική κατασκευαστική δραστηριότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Πιο αναλυτικά, το 2013, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε €1.176 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση 4% σε σχέση με το 2012. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) βελτιώθηκαν οριακά στα €196 εκατ., και ήταν βελτιωμένα σε συγκρίσιμη βάση. Η ανατίμηση του ευρώ έναντι της αιγυπτιακής λίρας, του δολλαρίου ΗΠΑ και της τουρκικής λίρας επηρέασε αρνητικά τα λειτουργικά κέρδη. Με σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες, ο κύκλος εργασιών και η λειτουργική κερδοφορία θα είχαν αυξηθεί κατά 8% και 6% αντίστοιχα.

Οι καθαρές ζημιές, μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας και την πρόβλεψη για φόρους, ανήλθαν σε €36 εκατ., έναντι ζημιών ύψους €24,5 εκατ. το 2012. Τα τελικά αποτελέσματα επιβαρύνθηκαν κυρίως από αρνητικές συναλλαγματικές διαφορές, την προσωρινή μη αναγνώριση αναβαλλόμενης φορολογικής ωφέλειας από ζημίες στις ΗΠΑ, καθώς και από την αναδρομική φορολόγηση αποθεματικών στην Ελλάδα.

Το 4ο τρίμηνο του 2013 ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 1%. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 27% ενώ τα καθαρά αποτελέσματα μετά από τα δικαιώματα μειοψηφίας και τους φόρους διαμορφώθηκαν σε ζημία ύψους €21,5 εκ., έναντι ζημίας €26,5 εκ. το τελευταίο τρίμηνο του 2012.

Στην Ελλάδα, όπως επισημαίνεται, η εγχώρια ζήτηση συνέχισε να μειώνεται για έβδομη συνεχή χρονιά, αν και με σταδιακά ηπιότερους ρυθμούς. Οι υψηλοί φόροι ακινήτων, το χαμηλό διαθέσιμο εισόδημα, το μεγάλο απόθεμα απούλητων κατοικιών και η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά ενυπόθηκων δανείων έχουν ουσιαστικά αδρανοποιήσει την ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα. Οι δημόσιες δαπάνες για υποδομές παρέμειναν σε πολύ χαμηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια του 2013. Συνολικά η ζήτηση τσιμέντου έχει πλέον μειωθεί στο ένα πέμπτο αυτής του 2006.

Συνολικά, ο κύκλος εργασιών του Τομέα Ελλάδος και Δυτικής Ευρώπης αυξήθηκε 4% και ανήλθε σε €250 εκατ. Τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν κατά 57% στα €14 εκατ.

Στη Βόρεια Αμερική, η λειτουργική κερδοφορία των δραστηριοτήτων του Τιτάνα βελτιώθηκε ουσιαστικά, χάρη στην έντονη πλέον ανάκαμψη του οικιστικού τομέα στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Τσιμεντοβιομηχανιών (Portland Cement Association), η κατανάλωση τσιμέντου στις Νοτιοανατολικές Πολιτείες, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων του Ομίλου στην Αμερική, αυξήθηκε κατά 8,5% το 2013. Η αντίστοιχη αύξηση για τις ΗΠΑ συνολικά ήταν 4,5%. Στη Φλόριντα, η ζήτηση τσιμέντου αυξήθηκε 18%, χάρη στην άνοδο των τιμών των ακινήτων και στη μείωση του αποθέματος απούλητων κατοικιών.

Η θυγατρική εταιρία του Ομίλου Separation Technologies LLC, η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή και λειτουργία μονάδων ανακύκλωσης και επεξεργασίας ιπτάμενης τέφρας, συνέχισε την κερδοφόρο αναπτυξιακή της πορεία, επεκτείνοντας τη στόχευση της στην εκμετάλλευση  της τεχνολογίας της σε νέες εφαρμογές.

Ο Όμιλος αύξησε τις πωλήσεις του στην Αμερική, σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων. Οι ΗΠΑ ήδη αντιπροσωπεύουν πάνω από το ένα τρίτο του κύκλου εργασιών του Ομίλου και ένα ταχέως αυξανόμενο μερίδιο της λειτουργικής κερδοφορίας. Ο κύκλος εργασιών παρουσίασε αύξηση κατά 11% και ανήλθε σε €411 εκατ., ενώ τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε €32 εκατ., έναντι €6 εκατ. το 2012.

Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη το 2013 η κατασκευαστική δραστηριότητα παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, αντανακλώντας της υποτονική οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.  Η αύξηση όμως της χρήσης εναλλακτικών καυσίμων επέτρεψε στον Όμιλο να βελτιώσει την ενεργειακή του απόδοση και να διατηρήσει την οργανική του κερδοφορία.

Ο κύκλος εργασιών στην περιοχή μειώθηκε κατά 4% σε €215,5 εκατ., ενώ τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν οριακά κατά 2% σε €63 εκατ.»

By