Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τι αλλάζει με το νέο Φορολογικό Κώδικα

Προβλέπεται απαλλαγή υποβολής δήλωσης για μισθωτούς και συνταξιούχους, αύξηση της παρακράτησης φόρου και φορολόγηση των αποζημιώσεων απόλυσης από το πρώτο ευρώ.

EforiaΑπό το πρώτο ευρώ θα φορολογούνται οι αποζημιώσεις για λύση εργασιακών σχέσεων, σύμφωνα με προσχέδιο του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που πρόκειτια να τεθεί σύντομα προς Δημόσια Διαβούλευση και αποκαλύπτει σήμερα η «Καθημερινή». Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πρότινος στην κατηγορία των αποζημιώσεων ίσχυε αφορολόγητο όριο της τάξης των 60.000 ευρώ

Στον νέο Κώδικα περιλαμβάνεται νέο σύστημα υπολογισμού της μηνιαίας παρακράτησης φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους, το οποίο προβλέπει ότι όσοι εξ αυτών δηλώνουν εισόδημα από μονάχα μία πηγή δεν θα χρειάζεται να υποβάλλουν φορολογική δήλωση.

Η νέα κλίμακα θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2014, και προβλέπει την επιβολή κλιμακωτών συντελεστών απευθείας φορολόγησης από 1 έως και 42% στις μηνιαίες αποδοχές άνω των 800 ευρώ.

Επιπλέον οποιαδήποτε εφάπαξ καταβολή, επιμίσθιο, ή παροχή σε χρήμα, πέραν του μηνιαίου εισοδήματος, θα υπόκειται σε παρακράτηση φόρου με συντελεστή της τάξης του 42%.

Δίχως ανάγκη υποβολής φορολογικής δήλωσης θα βρεθούν και οι φορολογούμενοι που έχουν εισόδημα αποκλειστικά και μόνο από επενδύσεις, καθότι ο αντίστοιχος φόρος παρακρατείται στην πηγή.

Στον αντίποδα, όσοι δηλώνουν εισόδημα από τουλάχιστον δύο εργοδότες ή περιστασιακό εισόδημα θα μπορούν να υποβάλλουν δήλωση πριν την 1η Απριλίου, προκειμένου να αξιώνουν επιστροφή φόρου.

Στον νέο Κώδικα περιλαμβάνεται λίστα με τις δαπάνες που δεν εκπίπτουν από τα κέρδη, ενώ καθορίζεται επακριβώς ποιος θεωρείται φορολογικός κάτοικος Ελλάδας ώστε να μπει φρένο στις offshore εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας.

Τέλος, αυξάνεται η προκαταβολή φόρου στο 90% για όλους τους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις και καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος (1,5 ή 3%) επί των εισοδημάτων από ακίνητα.

 

By