Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τι γίνεται με το εφάπαξ

Από τη νέα χρονιά αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού, ρύθμιση για να περιοριστεί η μείωση αναζητεί το εργασίας

misthotoi syntaxiouxoi fosphotos

Το πρόβλημα που αναμένεται να προκύψει από του χρόνου με τις συντάξεις των δημοσίων  υπαλλήλων, τόσο όσον αφορά στο εφάπαξ τους, όσο και ως προς τις επικουρικές συντάξεις.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου το Εργασίας προσπαθεί να βρει τρόπο περιορισμού των μειώσεων για όσους βγουν στη σύνταξη από το 2014. Η πρόταση που φαίνεται πως επικρατεί είναι να λαμβάνονται υπόψη τα δεδομένα της τετραετίας στην αποτίμηση του βοηθήματος από τα Ταμεία Πρόνοιας και όχι του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με το  «Εθνος», η ρύθμιση «φρένο» στις μειώσεις στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων προωθείται άμεσα, ώστε να περιοριστούν οι απώλειες ήδη από το 2014.

Θα βελτιωθεί ειδικότερα ο μαθηματικός τύπος με τον οποίο θα υπολογίζεται από τη νέα χρονιά το βοήθημα, προκειμένου το κύμα φυγής από το Δημόσιο να μην «εξαφανίσει» το εφάπαξ του Δημοσίου.

Οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν από τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση μέχρι το τέλος του έτους, καθώς από τη νέα χρονιά αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ σε όλα τα ταμεία πρόνοιας.

Καταβάλλεται παράλληλα προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το «κρυφό έλλειμμα» στις επικουρικές και στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) από εισφορές που θα έπρεπε να έχουν αποδοθεί σε άλλα Ταμεία.

Σύμφωνα με τον«Ελεύθερο Τύπο», το ΕΤΕΑ χρωστά εισφορές ύψους 300 εκ ευρώ στα ταμεία πρόνοιας του  ιδιωτικού τομέα που έχουν  ενοποιηθεί στο ΤΑΠΙΤ και αν δεν αποδοθούν, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος για μειώσεις στα εφάπαξ 600.000 ασφαλισμένων έως 25%.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By