Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Τι δήλωσε ο Σταϊκούρας για την μερική καταβολή των αναδρομικών στους ενστόλους

O αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι θα είχαν τεθεί σε κίνδυνο οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2014

staikouras

Σε κίνδυνο θα είχαν τεθεί οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2014 στην περίπτωση πλήρους καταβολής των αναδρομικών των ένστολων, ανέφερε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας επί της σχετικής τροπολογίας για την αποκατάσταση των περικοπών σε ένστολους και δικαστικούς λειτουργούς μετά την απόφαση του ΣτΕ, ο Χρ. Σταϊκούρας τόνισε πως στην περίπτωση πλήρους καταβολής των αναδρομικών σε ένστολους και δικαστικούς, η δαπάνη των 829 εκατ. ευρώ θα έθετε σε σοβαρό κίνδυνο την επίτευξη οικονομικών στόχων για το 2014.

Επεσήμανε ωστόσο, πως θέση και πρακτική της κυβέρνησης είναι η αξιοποίηση των δημοσιονομικών περιθωρίων της χώρας με στόχο την σταδιακή μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Οι υπουργικές τροπολογίες για την αποκατάσταση των περικοπών σε ένστολους και δικαστικούς και για τα «κόκκινα δάνεια», που ψηφίζονται αύριο από την ολομέλεια της Βουλής, προκαλούν αντιδράσεις. Για αλά καρτ εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων, έκανε λόγο η Ζωή Κωνσταντοπούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ, για κοροϊδία ένστολων και δικαστικών μίλησε η Μαρίνα Χρυσοβελώνη από τους ΑΝΕΛ, υποστηρίζοντας «αυτή η κουτοπονηριά θυμίζει τον Καραγκιόζη που κλέβει δέκα επιστρέφει ένα και από πάνω λέει ότι του χρωστάνε».

«Δίνετε αναδρομικά στους ένστολους και τι λέτε στους δικαστικούς; Δεν με νοιάζει τι λέει το μισθοδικείο, εσείς δεν θα πάρετε αναδρομικά λόγω δημοσιονομικής κατάστασης», σχολίασε η Λιάνα Κανέλλη.

Κριτική δέχθηκε η κυβέρνηση και για την τροπολογία για τα «κόκκινα δάνεια», με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη να αναφέρει ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει το κριτήριο της βιωσιμότητας, ωστόσο, -όπως είπε, αφήνοντας σαφείς αιχμές- οι τράπεζες θα είναι ο κριτής αυτής της βιωσιμότητας. Επανέφερε δε, και πρόταση του κόμματός του σχετικά με την ύπαρξη ενός ακόμη κριτηρίου επί των ρυθμίσεων των κόκκινων δανείων, δηλαδή να μένει ανέπαφο το 30% του εισοδήματος και από εκεί και πάνω να γίνεται η ρύθμιση των οφειλών.

«Παραδίδετε γη και ύδωρ στους τραπεζίτες, που θα αποφασίζουν ποια επιχείρηση θα επιβιώσει και ποια θα πεταχτεί σατον Καιάδα», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ φύκια για μεταξωτές κορδέλες χαρακτήρισε τη ρύθμιση η Μαρίνα Χρυσοβελώνη από τους ΑΝΕΛ.

«Δεν είναι αλήθεια ότι οι τράπεζες κρίνουν τα δάνεια με το δικό τους τρόπο. Κρίνουν αν η επιχείρηση είναι βιώσιμη», επεσήμανε ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έρχεται να ρυθμίσει τα δάνεια και τις οφειλές και μάλιστα με έναν τρόπο που με δεδομένη την συγκυρία, δείχνει να είναι ο καλύτερος.

«Η κυβέρνηση τρώει το ένα χαστούκι μετά το άλλο», σχολίασε για τις διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης, υποστηρίζοντας ότι έχει καταρρεύσει το success story.

By