Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τι λέει το υπόμνημα Παπακωνσταντίνου

Κάνει λόγο για «διατεταγμένες κατηγορίες» – Απορρίφθηκε αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για νέα κλήση του Βενιζέλου

Της “Ολγας Παναγιωτίδου

fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros
fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros

Αρνείται την τέλεση κάθε αξιόποινης πράξης (παράβαση καθήκοντος, νόθευση εγγράφου και απιστία περί την υπηρεσία) που του αποδίδεται για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος επέλεξε να απαντήσει με υπόμνημα και όχι με αυτοπρόσωπη παρουσία ενώπιον των μελών της Προανακριτικής Επιτροπής.

Στο εννέα σελίδων πόρισμα που κατέθεσε ο δικηγόρος του, ο πρώην υπουργός υποστηρίζει ότι οι εις βάρος του κατηγορίες αποτελούν «διατεταγμένες κατηγορίες» προς εξυπηρέτηση μικροπολιτικών συμφερόντων και διαμαρτύρεται γιατί δεν είχε στην διάθεσή του το απαραίτητο χρονικό διάστημα για να προετοιμάσει την κατάθεσή του.

«Υποβάλλω συνεπώς το παρών υπόμνημα, όχι για να παράσχω έγγραφες εξηγήσεις, αφού αυτό το δικαίωμα η Επιτροπή σας, δια των απορριπτικών ως προς την εκ μέρους μου αιτηθείσα προθεσμία, αποφάσεων της, ουσιαστικά μου το κατήργησε, αλλά για να διαμαρτυρηθώ για την βάναυση προσβολή των δικαιωμάτων μου, που συνεφέλκει απόλυτες ακυρότητες, τις οποίες προτίθεμαι να προβάλω στα αρμόδια ημεδαπά και αλλοδαπά forα», υποστηρίζει, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί «εμπαιγμό» προς τον ίδιο αλλά και προς το κράτος δικαίου το διάστημα των 17 ημερών που του δόθηκε για να μελετήσει περίπου 20.000 σελίδες δικογραφίας.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου σημειώνει ότι δεν έχει καμία αμφιβολία για το πόρισμα που θα βγάλει η Επιτροπή, εκτιμώντας ότι η απόφαση να παραπεμφθεί ως δήθεν υπαίτιος των δήθεν εγκλημάτων που δήθεν τέλεσε, είναι προειλημμένη.

«Η θεαματική στέρηση του δικαιώματός μου να έχω εύλογη προθεσμία για προετοιμασία της υπερασπίσεως μου, με βάση τα όσα έχουν προηγηθεί και το τι έχει συμβεί κατά την διάρκεια της λειτουργίας της Επιτροπής, δεν αποτέλεσε για εμένα έκπληξη, αφού τόσον οι κατά καιρούς διαρροές προς τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, όσον και οι τοποθετήσεις πολλών εκ των μελών της Επιτροπής κατά την διάρκεια των συνεδριάσεων της, αλλά και οι εμφανείς –ορισμένες στιγμές μάλιστα κραυγαλέες- παραμορφωτικές, αν όχι διαστρεβλωτικές εκτιμήσεις των δεδομένων και του αποδεικτικού υλικού, καταδεικνύουν με πανηγυρικό περίπου τρόπο την προειλημμένη απόφαση, να παραπεμφθώ ωw δήθεν υπαίτιος των δήθεν εγκλημάτων που δήθεν ετέλεσα, ανεξάρτητα από το τι και πώς αποδεικνύεται και κυρίως, ανεξάρτητα από το τι υπαγορεύει η κοινή λογική!», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο πρώην υπουργός καταλήγει θεωρώντας ότι τα όσα εξέθεσε στο εννέα σελίδων υπόμνημά του, μετά και την διαρροή στον τύπο σημείων του πορίσματος που τον «καταδικάζουν», υπεραρκούν για να στηρίξουν τη «δικονομική απόλυτη ακυρότητα του όποιου πορίσματος» βγάλει η Προανακριτική Επιτροπή, επειδή η προκαταρκτική εξέταση που διεξήγαγαν τα μέλη της όχι μόνον δεν τήρησε στοιχειώδεις τύπους της διαδικασίας, αλλά παραβίασε κατάφωρα τα δικαιώματά του και τους βασικούς κανόνες ενός κράτους δικαίου, για τα οποία ρητώς επιφυλάσσεται.

Στην σημερινή συνεδρίαση ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα να καταθέσει εκ νέου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς εκτιμά ότι έχουν προκύψει νέα στοιχεία που δεν έχουν διερευνηθεί από την πραγματογνωμοσύνη της ειδικής υπηρεσίας της ΕΛΑΣ στο επίμαχο usb με τα ονόματα της λίστας Λαγκάρντ.

Το αίτημα ωστόσο, απορρίφθηκε με 7 ψήφους «κατά», έναντι 6 «υπέρ», με την πλειοψηφία των μελών της Προανακριτικής Επιτροπής να υποστηρίζει ότι το επίμαχο usb ήταν του ΣΔΟΕ και όχι του υπουργείου Οικονομικών, όπως λανθασμένα υποστηρίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με την κατάθεση –υπόμνημα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου ολοκληρώθηκε ο κύκλος της κατάθεσης μαρτύρων και η Επιτροπή καλείται να παραδώσει το πόρισμα της την ερχόμενη Πέμπτη 4 Ιουλίου. Οι διαδικασίες σύνταξης του πορίσματος ξεκινούν την προσεχή Δευτέρα το απόγευμα στις 6, οπότε θα συνεδριάσει η εκ νέου η Προανακριτική Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου το απόγευμα της Δευτέρας στις 6 προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες σύνταξης του πορίσματος.

Όλγα Παναγιωτίδου

(Visited 1 times, 1 visits today)
By