Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τι περιλαμβάνει το κρίσιμο νομοσχέδιο

Την Κυριακή αναμένεται η κρίσιμη ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής

vouli_nomos6564

Το κρίσιμο πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει τις διατάξεις για το γάλα και τις άλλες ρυθμίσεις θα κατατεθεί την Παρασκευή στη Βουλή, ενώ η  ψηφοφορία αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ της Κυριακής.

Αναφορικά με το κοινωνικό μέρισμα και τη χορήγηση του επιδόματος αλληλεγγύης ο πήχης του εισοδήματος μπαίνει στις 6.000 ευρώ στο βασικό σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών.

Στο σενάριο αυτό, καθιερώνεται συντελεστής 1 για το σύζυγο, 1/3 για τη σύζυγο και 1/6 για κάθε παιδί, με αποτέλεσμα το οικογενειακό εισόδημα για ζευγάρι με ένα παιδί να διαμορφώνεται στα 9.000 ευρώ. Στα περιουσιακά κριτήρια, τα σενάρια ξεκινούν από 50.000 ευρώ για τον άγαμο, 100.000 ευρώ για το ζευγάρι και 250.000 ευρώ συνολικής ακίνητης περιουσίας για πολύτεκνους .

Παρ΄ όλα αυτά, δεν υπάρχουν ακόμα οριστικές αποφάσεις και όπως αναφέρεται και στο νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα καθοριστούν επακριβώς με ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας.

Το προσχέδιο του ν/σ ορίζει ότι διατίθεται ποσό 450 εκατ. ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα για την καταβολή κοινωνικού μερίσματος προς στήριξη των πολιτών/ των οικογενειών με πολύ χαμηλό συνολικό ετήσιο εισόδημα και ακίνητη περιουσία μικρής αξίας, με βάση ειδικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα 450 εκατ. ευρώ, προστίθενται περίπου 20 εκατ. ευρώ τα οποία θα κρατηθούν στην … άκρη για όσους έμειναν άνεργοι από τις αρχές του 2014 (καθώς τα εισοδηματικά κριτήρια θα προσδιοριστούν με βάση τις περυσινές φορολογικές δηλώσεις) ενώ περίπου 35 εκατ. ευρώ θα είναι το κοινωνικό μέρισμα των ένστολων.

Το κοινωνικό μέρισμα είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε καμία κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ ή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

«Κάθε δικαιούχος λαμβάνει το κοινωνικό μέρισμα από μία και μόνο πηγή. Αν καταβάλλεται σύνταξη εκ μεταβιβάσεως σε περισσότερους δικαιούχους, το ποσό του μερίσματος επιμερίζεται ανάλογα.

Το κοινωνικό μέρισμα καταβάλλεται εφάπαξ εντός δύο (2) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος και η καταβολή μπορεί να διενεργείται μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων, με πίστωση του λογαριασμού του
δικαιούχου.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθορίζονται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος, οι κατηγορίες των δικαιούχων, οι προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά, ο φορέας, η διαδικασία, ο χρόνος και ο τρόπος καταβολής, οι τίτλοι πληρωμής, ο χρόνος ελέγχου των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τη χορήγησή του ανά κατηγορία δικαιούχων, οι παροχές κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα που δεν υπολογίζονται στα εισοδηματικά κριτήρια και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

Παρά το γεγονός ότι οι γενικές διατυπώσεις, όπως αποτυπώνονται στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο έχουν συμφωνηθεί, στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για τη «δίκαιη μοιρασιά»όπως τονίζεται χαρακτηριστικά. Για μεγάλες κατηγορίες φορολογουμένων υπάρχει πονοκέφαλος καθώς δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι τα πραγματικά τους εισοδήματα είναι κάτω από 6.000 ευρώ. Αυτό ισχύει κυρίως για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Ειδικά για ελεύθερους επαγγελματίες επικρατέστερο φαντάζει το ενδεχόμενο να ληφθεί απόφαση με βάση διακοπή εργασιών.

Δείτε αναλυτικά τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο εδώ.

By