Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Τι σημαίνει το γράμμα «i» στα προϊόντα της apple

Κάποτε, στην Ελλάδα, τα προϊόντα της Apple τα συναντούσε κανείς σπάνια: σε κάποιο στούντιο φωτογράφου ή γραφείο designer.

apple_23Σήμερα, απεναντίας, η πετυχημένη εμπορική επωνυμία συναντάται παντού, με τις κωδικές ονομασίες των προϊόντων της να κατακλύζουν τις μνήμες του καταναλωτικού κοινού.

Παρά το γεγονός, όμως, ότι τα περιβάλλοντά μας κυριαρχούνται από προϊόντα iMac, iPod, iPad και iPhone, ελάχιστοι γνωρίζουν τι ακριβώς σημαίνει αυτό το παγκοσμίως διάσημο γραμματάκι: το «i».

Να, λοιπόν, πώς έχει η ιστορία, σύμφωνα με το digitallife.gr:

Σωτήριον έτος 1997: χρονιά κατά την οποία ο Steve Jobs επιστρέφει στην Apple από την NeXT Computers με το όραμα να αναδιαρθρώσει την εταιρεία που κινδυνεύει μέσα στο επόμενο εξάμηνο να πτωχεύσει. Γι” αυτό το λόγο, αποφασίζει να σταματήσει όλα τα υπόλοιπα προϊόντα της εταιρείας, εκτός των PowerPC και των Mac, και να ρίξει το βάρος σε ένα από αυτά.

Η πλάστιγγα έγειρε προς την πλευρά των Mac. Για πρώτη φορά ένας προσωπικός υπολογιστής θα διέθετε USB και (σκάνδαλο για την εποχή) ΔΕΝ θα είχε Floppy Drive. Ακόμα «χειρότερα»; Ο χρήστης αυτού του νέου υπολογιστή, δεν θα μπορούσε να τον αποσυναρμολογήσει και να τον αναβαθμίσει. Θα παρέμενε όπως είναι, ενάντια στις παραινέσεις των μηχανικών της εταιρείας, όπως ο Wozniak, που πίστευαν σε ένα προϊόν που θα έδινε εναλλακτικές στου χρήστες του. Ο Jobs διαφωνούσε. Και πίστευε πως αυτό το απίθανο, νέο προϊόν, θα έπρεπε να διατίθεται σε απίθανα χρώματα και στο κέντρο του, να βρίσκεται μόνο το CD-Rom drive.

Με τόσες καινοτομίες μαζεμένες σε ένα προϊόν, ο Jobs έλεγε δικαίως πως, «χρειάζεται ένα τέλειο όνομα. Ποντάρουμε μία ολόκληρη εταιρεία σε αυτό». Καθοδηγώντας το δημιουργικό τμήμα, έφτιαξε μία λίστα με πιθανά ονόματα και κατέληξε ότι το ιδανικό όνομα γι αυτό το νέο προϊόν, θα ήταν το MacMan! Ευτυχώς μαζί με τον Jobs, είχε έρθει από τη NeXT και ο Ken Segall, υπεύθυνος δημιουργικού και για πάρα πολλά χρόνια σύμβουλος της Apple μετέπειτα. Ο Segall και η ομάδα του, όταν άκουσαν το MacMan «φρίκαραν». Θύμιζε το PacMan, δηλαδή ένα παιχνίδι. Ο Jobs υποστήριζε ότι θύμιζε το Walkman και η Apple θα μπορούσε να επωφεληθεί από τις καλές πρακτικές μίας τόσο επιτυχημένης (τότε) εταιρείας όπως η Sony. Ο Segall διαφωνούσε. Έτσι έπρεπε να πείσει τον Jobs για κάτι διαφορετικό.

Ο Segall επέστρεψε στις συναντήσεις με τις ομάδες δημιουργικού και τον Jobs με 5 προτάσεις, η 5η από της οποίες ήταν το όνομα iMac.

«Είναι ένας Mac με όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που κάνουν ένα Mac. Αλλά το πιο βασικό του στοιχείο είναι πως μπορεί να σε συνδέσει στο Internet μέσα σε 10 λεπτά, ακόμα κι αν δεν έχεις χρησιμοποιήσει ποτέ πριν υπολογιστή».

Οι επιτελείς και Jobs λάτρεψαν το νέο όνομα. iMac. Ήταν απλό, ήταν σαφές και το i, εκτός από την λέξη Internet, ήταν και συντόμευση κι άλλων λέξεων που ήθελαν να «φορτώσουν» στα προϊόντα Apple: imagination, individuality…

Τα υπόλοιπα ανήκουν στην ιστορία…

 

By