Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τι συμβαίνει με την HSBC;

  Μπλεγμένοι στην ιστορία, ο Εβραίος πρόγονος της τράπεζας Edmond Safra, αλλά και οι Sotheby” s

hsbc

Tης Λητώς Μησιακούλη

Τι συμβαίνει με την HSBC; Γιατί περιμένει να εισπράξει εκατομμύρια πουλώντας έργα τέχνης; Ανθρωποι της τέχνης και των αγορών προσπαθούν να ερμηνεύσουν την τελευταία κίνηση του τραπεζικού κολοσσού, έπειτα από ανακοίνωση του οίκου Sotheby’s σχετικά με την πώληση δύο κορυφαίων πινάκων που ανήκουν στη συλλογή της HSBC.

Από ποιους αγόρασε τους πίνακες 

Η διαδρομή των δύο έργων ξεκίνησε τον 18ο αιώνα όταν ο John Furnel Tuffen  ένας αυτοδημιούργητος τραπεζίτης, τα αγόρασε για την προσωπική του συλλογή. Το 1818 τα πούλησε στην οικογένεια Lyson όπου παρέμειναν για τις επόμενες πέντε γενιές, μέχρι το 1939, που άρχισαν να πηγαίνουν από ιδιώτη σε ιδιώτη. Το 1997 εμφανίστηκαν σε δημοπρασία στην οποία η Safra Republic Holding χτύπησε και αγόρασε τους δύο πίνακες.

edmond safra

safra

 Ιδιοκτήτης της ήταν ο Edmond Safra, Εβραίος  μεγαλοτραπεζίτης που ίδρυσε ιδιωτικές τράπεζες  μεταξύ των οποίων και την Trade Development Bank την οποία αγόρασε η American Express.  Ο Edmond Safra (στα αραβικά σημαίνει χρυσός) δολοφονήθηκε στο Μονακό το 1999.

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν κάποιοι είναι ότι η HSBC μέχρι το 2000 λεγόταν Safra Republic Holding… 

Pocket money εκατομμυρίων…

Ολοκληρώνοντας τη συμφωνία της με τον οίκο Sotheby’s, η HSBC θα πουλήσει δύο από τα πιο σημαντικά έργα του Canaletto (Giovanni Antonio Canal) τα οποία ζωγραφίστηκαν μεταξύ του 1738 και του 1742, όταν η καριέρα του Ιταλού καλλιτέχνη βρισκόταν στο απόγειό της.

Θα πουληθούν στις 4 Δεκεμβρίου στη δημοπρασία Old Master Paintings, μία από τις πιο δυνατές κατηγορίες του art market. Ο οίκος έκρινε καλύτερα τα δύο έργα να πουληθούν ως ένα lot (ζευγάρι) και αναμένεται να αγγίξουν 8 με 12 εκατ. λίρες. Βέβαια, για τα δεδομένα των τραπεζών το ποσό αυτό είναι… pocket money. Κάτι που κάνει τους ειδικούς να σκεφτούν ότι: η HSBC – εφόσον πουλά και ένα κομμάτι του προγόνου της (Safra Republic Holdings) αντιμετωπίζει ενδεχομένως οικονομική στενότητα, ιδίως εάν επακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες πωλήσεις.

Περιμένουν αγοραστές από ΗΠΑ, Ρωσία, Χονγκ Κονγκ sotheby's entrance

Ο Alex Bell, επικεφαλής και co-chairman του Τμήματος Old Master στον οίκο Sotheby’s σχολίασε σχετικά: Συλλέκτες από την Ασία και τη Ρωσία έχουν ήδη εκδηλώσει μεγάλο ενδιαφέρον σε πίνακες με θέμα την Ιταλία για αυτό και θα δείξουμε τα έργα αυτά όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά στις ΗΠΑ, τη Μόχα και το Χονγκ Κονγκ»

Ηρθε και η σειρά των τραπεζών

Ένα λογικό σενάριο που απαντά στο  γιατί μια τράπεζα με παρουσία σε πάνω από 80 χώρες, ξαφνικά ρευστοποιεί δύο από τα blue chips, της συλλογής της είναι το εξής: εξαιτίας της χρηματο-οικονομικής κρίσης όλες οι τράπεζες έχουν πάρει εντολή από τις κεντρικές τράπεζες να πουλήσουν κάποια από τα περιουσιακά τους στοιχεία ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα.

Φαίνεται λοιπόν, πως ήρθε η ώρα της πώλησης και για τις τράπεζες. Και εκτός από μετοχές, ακίνητα και άλλα assets, ανοίγουν σιγά-σιγά και το πιο executive χαρτοφυλάκιο: εκείνο με τα έργα τέχνης. Το οποίο φυσικά, γνωρίζουν ότι μπορεί να τις ενισχύσει κεφαλαιακά. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που η το έργο τέχνης λειτουργεί ως λύση ρευστότητας.

 Οι δύο πίνακες του Canaletto που ρευστοποιεί η HSBC

Canaletto - View of the Grand Canal & Rialto Bridge (1)

      «The Grand Canal and the Rialto Bridge, Venice», ελαιογραφία με διαστάσεις 46,5×77,1 εκατοστά

 

Canaletto - View of the Piazza San Marco (2)

«Piazza San Marco, Venice», ελαιογραφία με διαστάσεις 46,5×77,1 εκατοστά

 

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By