Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τον Δεκέμβριο οι πρώτες κλινικές δοκιμές αγωγών κατά του Εμπολα

Oι τρεις χωριστές κλινικές δοκιμές αποσκοπούν στην εύρεση δραστικής θεραπείας

nigeria viru ebola-ios empola

Τον Δεκέμβριο θα ξεκινήσουν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα τις πρώτες κλινικές δοκιμές τριών αγωγών κατά του αιμορραγικού πυρετού Εμπολα σε τρία από τα κέντρα τους στη Γουινέα και τη Λιβερία, όπως ανακοίνωσαν σήμερα.

Καθώς δεν υπάρχει ειδική θεραπεία κατά της επιδημίας που πλήττει χώρες της δυτικής Αφρικής, οι τρεις χωριστές κλινικές δοκιμές αποσκοπούν στην εύρεση δραστικής θεραπείας, διευκρίνισε η μη κυβερνητική οργάνωση σε ανακοίνωσή της. «Είναι μια πρωτοφανής διεθνής συνεργασία που δίνει ελπίδα στους ασθενείς να λάβουν μια πραγματική θεραπεία κατά του ιού Εμπολα, ο οποίος σκοτώνει σήμερα το 50 έως το 80% όσων έχουν προσβληθεί», υπογράμμισε η γιατρός Ανίκ Αντιέρενς, που συντονίζει τις κλινικές δοκιμές για τους ΓΧΣ.

Οι τρεις μελέτες θα τεθούν αντίστοιχα υπό την επίβλεψη τριών επιστημονικών κέντρων. Οι δοκιμές με το αντιρετροϊκό φάρμακο brincidofovir της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Chimerix στο κέντρο ELWA της Μονρόβιας στη Λιβερία υπό την επίβλεψη του βρετανικού πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι δοκιμές με το αντιρετροϊκό φάρμακο favipiravir της ιαπωνικής Fujifilm στο Γκεκέντου της Γουινέας υπό το γαλλικό INSEM (Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας) και οι δοκιμές με αγωγή που έχει ως βάση το αίμα και το πλάσμα ασθενών που έχουν αναρρώσει στο κέντρο του Κόνακρι, πρωτεύουσας της Γουινέας υπό την επίβλεψη του ολλανδικού Ινστιτούτου Τροπικής Ιατρικής της Αμβέρσας.

Τα πρώτα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα τον Φεβρουάριο του 2015, σύμφωνα με τους ΓΧΣ. Στις δοκιμές δεν θα χρησιμοποιηθούν ομάδες placebo και θα μετάσχουν εκατοντάδες ασθενείς που πάσχουν μόνο από τον ιό Εμπολα, οι οποίοι θα συναινέσουν έπειτα από ενημέρωση που θα τούς γίνει. Ενδεχομένως τους προσεχείς μήνες προστεθούν νέα πειραματικά φάρμακα, αν είναι έτοιμα να δοθούν για κλινικές δοκιμές. Ερευνητές θα παρακολουθούν τους ασθενείς και θα συλλέγουν στοιχεία για τα ποσοστά επιβίωσης.

Οι δοκιμές μπορεί να σταματήσουν νωρίς, αν μια θεραπεία αρχίσει να παρουσιάζει εμφανή οφέλη ή παρενέργειες. Οι ΓΧΣ δήλωσαν ότι οι δοκιμές έχουν σχεδιαστεί για να ελαχιστοποιήσουν διαταραχές στους ασθενείς, ενώ τηρούν τα διεθνώς αποδεκτά ηθικά πρότυπα με στόχο «ασφαλή επιστημονικά δεδομένα να παραχθούν και να μοιραστούν για το κοινό καλό». Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεργάζεται στις δοκιμές αυτές.

Ο τελευταίος του απολογισμός χθες έκανε λόγο για 5.160 θανάτους σε 14.098 κρούσματα. Οι ΓΧΣ, μια από τις μεγαλύτερες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην παροχή ιατρικής περίθαλψης στη δυτική Αφρική, μετέχει στις εντατικές αυτές κλινικές δοκιμές για να δώσει σε όσους έχουν μολυνθεί από τον ιό Εμπολα μια μεγαλύτερη ευκαιρία να επιζήσουν.

Η μκο κάλεσε τις φαρμακοβιομηχανίες να αναβαθμίσουν τώρα την παραγωγή, να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν να μην υπάρξει χάσμα μεταξύ του τέλους των δοκιμών και της οποιαδήποτε ευρείας εισαγωγής φαρμάκων, αν διαπιστωθεί ότι είναι ασφαλή και δραστικά. «Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι θεραπείες αυτές θα είναι θαυματουργές», δήλωσε η Αντιέρενς. «Ωστόσο πρέπει να τα προχωρήσουμε σε όλα αυτά, σε μια προσπθεια τα σκευάσματα που είναι τώρα διαθέσιμα να αυξήσουν τις ευκαιρίες για την εύρεση δραστικής θεραπείας».

By