Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ουκρανία: Τον σχηματισμό ομάδας επαφών για απευθείας συνομιλίες θα συζητήσουν Πούτιν- Λαβρόφ

Η είδηση αυτή έρχεται μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ρώσος ηγέτης με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον και τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ

lavrof600_080314

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σεργκέι Λαβρόφ, πρόσκειται να συζητήσουν τον σχηματισμό μιας ομάδας επαφών με στόχο να υπάρχει απευθείας επικοινωνία με την Ουκρανία, επιβεβαίωσαν σήμερα Βρετανοί αξιωματούχοι.

Η είδηση αυτή έρχεται μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ρώσος ηγέτης με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον και τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, στην προσπάθεια των δυτικών δυνάμεων να εξομαλύνουν την κρίση στη χερσόνησο της Κριμαίας.

«Ο πρόεδρος Πούτιν συμφώνησε πως είναι προς το συμφέρον όλων να υπάρχει μια σταθερή Ουκρανία. Είπε ότι η Ρωσία επιδίωκε να βρεθεί μια διπλωματική λύση για την κρίση και ότι ο Πούτιν θα συζητήσει αύριο τις προτάσεις με τον υπουργό Εξωτερικών, Λαβρόφ», δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Ρώσος ηγέτης είχε την ευκαιρία να υπερασπιστεί τη «νομιμότητα» της απόφασης της ηγεσίας της Κριμαίας σχετικά με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το αν η χώρα πρέπει να ενταχθεί στη Ρωσία, κάτι που έχει χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση ως παράνομο.

Από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, τόνισε την ανάγκη για την ανεύρεση μιας διπλωματικής λύσης στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η Ρωσική κατάληψη στην Κριμαία θα αποδειχθεί μακροπρόθεσμα ως «ένας λάθος υπολογισμός».

«Θα ήταν λάθος να συμπεράνουμε ότι η Ρωσία έχει κερδίσει κατά κάποια έννοια. Νομίζω ότι μακροπρόθεσμα αυτό θα αποδειχθεί ότι είναι λάθος υπολογισμός», δήλωσε σήμερα ο Χέιγκ στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Από την πλευρά του ο πρώην πυγμάχος και ηγέτης της αντιπολίτευσης στο Κίεβο, Βιτάλι Κλίτσκο, έκανε έκκληση για κλείσιμο των συνόρων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και περιορισμό του εναέριου χώρου της χώρας, προκειμένου να μην πραγματοποιηθούν περαιτέρω «επιθετικές πράξεις» από την πλευρά της Ρωσίας.

By