Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τον Τζον Κέρι «πρόδωσε» ανοιχτό μικρόφωνο σε τηλεοπτική εκπομπή

Αν και επισήμως ο Κέρι υπερασπίστηκε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, εντούτοις ακούγεται να αμφισβητεί τα περί «στοχευμένης επιχείρησης» στη Λωρίδα της Γάζας

kerry-thumb-large

Τα επικριτικά σχόλια του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι για το Ισραήλ κατέγραψε την Κυριακή ένα μικρόφωνο το οποίο ήταν ανοιχτό προτού ξεκινήσει η συνέντευξή του στην εκπομπή Fox News Sunday.

Αν και επισήμως ο Κέρι υπερασπίστηκε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, εντούτοις ακούγεται να αμφισβητεί τα περί «στοχευμένης επιχείρησης» στη Λωρίδα της Γάζας, εμφανώς αγανακτισμένος από τη σφαγή αμάχων.

Απευθυνόμενος προς τον Τζόναθαν Φάινερ, αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και αναφερόμενος στον θάνατο ισραηλινών στρατιωτών, ο Τζον Κέρι είπε: «Ελπίζω ότι δεν θα θεωρήσουν το συμβάν αυτό ως πρόσκληση για να κάνουν περισσότερα. Θα ήταν καλύτερα αν το θεωρούσαν μια προειδοποίηση».

Στη συνέχεια, εμφανώς αγανακτισμένος από τον μεγάλο αριθμό αμάχων που έχουν σκοτωθεί, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διερωτάται: «Ποια στοχευμένη επιχείρηση;».

«Πρέπει να πάμε (εκεί). Πιστεύω, Τζον, ότι πρέπει να πάμε εκεί σήμερα το βράδυ. Είναι τρελό να μένουμε εδώ και να μην κάνουμε τίποτε. Πάμε!» συνέχισε.

Πάντως, όταν ο παρουσιαστής της εκπομπής Κρις Ουάλας ζήτησε από Αμερικανό υπουργό να δώσει εξηγήσεις για τα παραπάνω σχόλια, ο Τζον Κέρι επανέλαβε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα αυτοάμυνας.

«Υπήρχαν άνθρωποι που βγήκαν από σήραγγες. Έχει κανείς το δικαίωμα να εισβάλει εκεί (στη Λωρίδα της Γάζας) και να καταστρέψει τις σήραγγες αυτές. Αυτό το υποστηρίζουμε απόλυτα. Και υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τον εαυτό του απέναντι στις ρίψεις ρουκετών που συνεχίζονται. Η Χαμάς άρχισε να ρίχνει ρουκέτες αφού το Ισραήλ προσπάθησε να εντοπίσει αυτούς που είχαν σκοτώσει τους τρεις νεαρούς, ξέρεις υπήρχε ένα αγόρι που ήταν και Αμερικανός, τρεις νεαροί Ισραηλινοί. Είναι επονείδιστο» υπογράμμισε ο Κέρι απαντώντας στον Ουάλας.

«Είναι δύσκολη αυτού του είδους η επιχείρηση. Προφανώς αντέδρασα με τον τρόπο (…) με τον οποίο αντιδρά κανείς με σεβασμό προς μικρά παιδιά και πολίτες» πρόσθεσε, σημειώνοντας:

«Όμως ο πόλεμος είναι σκληρός, είναι άγριος και το έχω πει δημοσίως και το έχω ξαναπεί. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα του Ισραήλ να κάνει ό,τι πρέπει για να καταστρέψει αυτές τις σήραγγες».

Στη συνέχεια ο Αμερικανός υπουργός ζήτησε από τη Χαμάς να επιδείξει λογική και να «κατανοήσει ότι αν αποδεχθεί μια εκεχειρία, σώζει ζωές».

By