Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Τοξική» διαρροή στην Ξάνθη

Συναγερμός έχει σημάνει από το μεσημέρι στο κέντρο της Ξάνθης, λόγω διαρροής μεγάλης ποσότητας υδραργύρου σε πεζοδρόμιο κατά τη μεταφορά ενός μηχανήματος από τμήμα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) σε εργαστήριο

pyrosvestiki
Το εν λόγω ατύχημα, το οποίο κρίνεται από τις αρχές ως σοβαρό, σημειώθηκε πριν από εννέα ημέρες και κοινοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι από καθηγητή του ΔΠΘ, που επικοινώνησε με την Πυροσβεστική.

Ακολούθησε αποκλεισμός της περιοχής, ενώ ενημερώθηκαν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΑΜΘ), η Πολιτική Προστασία και το νοσοκομείο Ξάνθης. Ειδικά συνεργεία του ΔΠΘ έριξαν θειάφι στην περιοχή, προκειμένου ν’ απομακρυνθεί η ποσότητα υδραργύρου που είχε απομείνει.

Σύμφωνα με πηγές του πανεπιστημίου, ένας εκ των καθηγητών, που συμμετείχε στη διαδικασία της μεταφοράς του μηχανήματος, γνώριζε για τη διαρροή από την πρώτη στιγμή, αλλά προσπάθησε να την αντιμετωπίσει μόνος του και κατά δήλωση του ιδίου κατάφερε να συγκεντρώσει από το δρόμο τη μεγαλύτερη ποσότητα. Ωστόσο, η έκταση που έλαβε το περιστατικό μέσα στην πανεπιστημιακή κοινότητα οδήγησε έναν άλλον καθηγητή να το κοινοποιήσει ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Περιφέρειας ΑΜΘ, Κώστας Κατσιμίγας, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ -ΜΠΕ, έκανε λόγο για αμέλεια από μέρους του καθηγητή, και συμπλήρωσε πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα. Η περιοχή παραμένει ακόμα αποκλεισμένη.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By