Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τουλάχιστον 13 νεκροί στη Συρία

Λόγω βομβαρδισμού της πόλης Κουσέιρ

suria bombsΤη ζωή σε 13 άτομα στέρησε ο σφοδρός βομβαρδισμός της πόλης Κουσέιρ, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μίας μη κυβερνητικής οργάνωσης που εδρεύει στο Λονδίνο και βασίζεται σε ένα εκτεταμένο δίκτυο ακτιβιστών και ιατρικών και στρατιωτικών πηγών.

Όπως ανακοίνωσε ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου «έπειτα από δύο ημέρες ηρεμίας, η αεροπορία βομβαρδίζει σφοδρά την πόλη Κουσέιρ από τις πρώτες πρωινές ώρες». Ο ίδιος διευκρίνισε οτι «τουλάχιστον 13 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και αντάρτες, σκοτώθηκαν από τις επιδρομές αυτές, αλλά και από τα πυρά πυροβολικού και όλμων του στρατού», ενώ πρόσθεσε ότι κατά φαινόμενα «πρόκειται για την προετοιμασία μιας επιχείρησης μεγάλης έκτασης».

Από την πλευρά της, η Γενική Επιτροπή της Συριακής Επανάστασης, ένα δίκτυο ακτιβιστών επί του πεδίου, δήλωσε «μια βροχή από βόμβες πέφτει στην πόλη, παράλληλα με πυρά πυροβολικού και όλμων από την αυγή, υπάρχουν σπίτια που έχουν καταστραφεί και καίγονται».

Επισημαίνεται ότι εδώ και πολλές εβδομάδες, ο στρατός, με την υποστήριξη μαχητών του ισχυρού λιβανέζικου ένοπλου σιιτικού κόμματος Χεζμπολάχ και των φιλοκαθεστωτικών πολιτοφυλάκων, επιχειρεί να καταλάβει την Κουσέιρ, που διαφεύγει εδώ και ένα χρόνο του ελέγχου του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ. Πρόσφατα, μάλιστα, αυτές οι δυνάμεις κατάφεραν να καταλάβουν πολλά χωριά στα περίχωρα της Κουσέιρ, που βρίσκεται στην κεντρική επαρχία Χομς και πάνω στο στρατηγικό άξονα που συνδέει τη Δαμασκό με τα παράλια.

By