Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Συρία: Τουλάχιστον 79 νεκροί σε βομβαρδισμούς του Στρατού

Η σύγκρουση στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 150.000 ανθρώπους τα τελευταία τρία χρόνια

syria_rebels620

79 άτομα τουλάχιστον έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την διάρκεια συγκρούσεων και βομβαρδισμών στη Συρία το τελευταίο 24ωρο.

48 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές του συριακού Στρατού στο Χαλέπι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ 31 ακόμη μαχητές σκοτώθηκαν σε μάχες ανάμεσα σε δυνάμεις πιστές στο καθεστώς και ισλαμιστές αντάρτες στην επαρχία Ντεράα.

Την ίδια στιγμή, η επαρχία Χαλέπι, όπου βρίσκεται η ομώνυμη πόλη που ήταν άλλοτε η οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας, στερείται ηλεκτρικού ρεύματος εδώ και μία εβδομάδα, καθώς « η ισλαμική διοίκηση (των ανταρτών) διέταξε να κοπούν οι γραμμές του δικτύου υψηλής τάσης για να ασκηθεί πίεση (στις συνοικίες οι οποίες ελέγχονται από) το καθεστώς και αυτό να αναγκαστεί να σταματήσει τις επιθέσεις με βαρέλια γεμάτα εκρηκτικά» τις οποίες εξαπολύουν εδώ και μήνες συστηματικά εναντίον περιοχών που ελέγχουν οι αντάρτες κυρίως ελικόπτερα του συριακού Στρατού, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση.

Την Πέμπτη τουλάχιστον 48 άνθρωποι, ανάμεσά τους επτά παιδιά, σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές του συριακού Στρατού στην επαρχία αυτή. Οι 30 εξ αυτών έχασαν τη ζωή τους σε επιδρομή που εξαπολύθηκε στο χωριό Αταρέμπ, ανέφερε το Παρατηρητήριο σε νέο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα.

Ο συριακός Στρατός έχει κλιμακώσει από την 15η Δεκεμβρίου τις επιθέσεις του εναντίον θέσεων των ανταρτών στη μητρόπολη, η οποία είναι χωρισμένη σε συνοικίες που ελέγχουν οι αντάρτες και αυτές που ελέγχει το καθεστώς, καθώς και στην επαρχία.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν στοιχίσει τη ζωή τους τελευταίους μήνες σε εκατοντάδες ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχους, και έχουν εξωθήσει χιλιάδες οικογένειες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Εξάλλου τα ξημερώματα της Παρασκευής σφοδρές μάχες μαίνονταν ανάμεσα σε μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ), μια ακραία οργάνωση την οποία η υπόλοιπη αντιπολίτευση κατηγορεί το τελευταίο διάστημα ότι υπηρετεί τα συμφέροντα του καθεστώτος, και μονάδες άλλων οργανώσεων των ανταρτών, κοντά στο χωριό Χαλίσα, μια θέση που επιβλέπει σημαντικούς οδικούς άξονες για τη διέλευση στρατιωτικών ενισχύσεων και εφοδίων στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Χαλέπι.

Ακόμη, στην επαρχία Ντεράα, στη νότια Συρία, μάχες ανάμεσα σε δυνάμεις πιστές στο καθεστώς και ισλαμιστές αντάρτες στοίχισαν τη ζωή 31 μαχητών των τελευταίων, ιδίως μελών του Μετώπου αλ Νόσρα. του βραχίονα του δικτύου της αλ Κάιντα στη Συρία.

Η σύγκρουση στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 150.000 ανθρώπους τα τελευταία τρία χρόνια.

By