Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τουρκία: Ξεκίνησε η δίκη των αστυνομικών για την δολοφονία του 19χρονου διαδηλωτή

Σήμερα η πρώτη ακροαματική διαδικασία για τον θάνατο του διαδηλωτή, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας  

tourkia

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ξεκίνησε σήμερα η δίκη των οκτώ προσώπων, μεταξύ τους και τέσσερις αστυνομικοί, στο Καϊσερί (Καισάρεια) της κεντρικής Τουρκίας, που κατηγορούνται ότι ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου έναν 19χρονο διαδηλωτή στη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης τον Ιούνιο του 2013.Η μητέρα του θύματος, η Εμέλ Κορκμάζ, που κρατούσε μια φωτογραφία του γιου της, απευθύνθηκε στους κατηγορουμένους κλαίγοντας: «Πώς μπορέσατε να σκοτώσετε τον Αλί μου; Πώς μπορέσατε να τον χτυπήσετε; Δεν ντρέπεστε;».

Ο εισαγγελέας επανέλαβε τις ποινές που έχει ζητήσει σε βάρος των υπόπτων που διώκονται για φόνο εκ προμελέτης, που αρχίζουν από ποινές από φυλάκισης οκτώ ετών έως ισόβια.
Κάμερες ασφαλείας είχαν καταγράψει τους οκτώ κατηγορουμένους να χτυπούν το νεαρό με μπαστούνια του μπέιζμπολ και ρόπαλα. Δύο χιλιάδες αστυνομικοί, εξοπλισμένοι με αντλίες νερού, έχουν κινητοποιηθεί για να κρατούν σε απόσταση εκατοντάδες διαδηλωτές, εκ των οποίων 300 δικηγόροι που πήγαν να στηρίξουν τον αδελφό του θύματος, συνάδελφό τους, ζητώντας «δικαιοσύνη για τον Αλί Ισμαήλ», όπως έγραφαν τα πανό τους.
Οι διαδηλωτές κατέφθασαν από διάφορα σημεία της χώρας για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στο θύμα και την οικογένειά του. Υπό την εποπτεία εκατοντάδων αστυνομικών που έχουν αναπτυχθεί στην είσοδο και γύρω από το δικαστικό μέγαρο της πόλης προκειμένου να αποτραπεί κάθε επεισόδιο, πραγματοποιείται η πρώτη ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση αυτή, εμβληματική της βίαιης καταστολής της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε βάρος των διαδηλωτών. Ένα ελικόπτερο ελέγχει την περιοχή, όπου μονάδες καταστολής των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας έχουν στήσει οδοφράγματα σε όλους τους δρόμους που οδηγούν στο δικαστήριο. Παράλληλα, δεν επέτρεψαν την είσοδο παρά μόνο στους οικείους του θύματος και σε δημοσιογράφους που πήγαν να παρακολουθήσουν την πρώτη ημέρα της δίκης.
Ο κυβερνήτης του Καϊσερί απαγόρευσε κάθε διαδήλωση στην πόλη σήμερα για λόγους ασφαλείας και η αστυνομία ακινητοποίησε χθες βράδυ πολλά λεωφορεία με φοιτητές και διαδηλωτές που είχαν κληθεί σε διαδηλώσεις από διάφορες οργανώσεις.
Στις 2 Ιουνίου του 2013, ο Αλί Ισμαήλ Κορκμάζ, 19 ετών, ξυλοκοπήθηκε από ομάδα πολλών ατόμων, μεταξύ τους αστυνομικοί με πολιτικά, ενώ προσπαθούσε να διαφύγει στη διάρκεια διαδήλωσης κατά του Ερντογάν στο Εσκισεχίρ, μια μεγάλη φοιτητική πόλη στη δυτική Τουρκία. Ο νεαρός φοιτητής υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία και υπέκυψε στα τραύματά του στις 10 Ιουλίου ύστερα από 38 ημέρες σε κώμαπρωθυπουργός Ερντογάν κατέστειλε τις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις που ταλάνισαν την κυβέρνησή του τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου του 2013, προκαλώντας πολλές επικρίσεις στην Τουρκία και το εξωτερικό. Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε χιλιάδες συλλήψεις, ενώ σύμφωνα με το ιατρικό σύλλογο της Τουρκίας, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 8.000 τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις αυτές.

By