Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τουρκία: Οργή για το σκίτσο του Ερντογάν

Απεικονίζει τον Τούρκο πρόεδρο με τη μορφή σκύλου

1191297_h0548335.limghandler

Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα τον Γερμανό πρεσβευτή στην Άγκυρα ώστε να καταγγείλει τη δημοσίευση σε γερμανικό σχολικό βιβλίο γελοιογραφίας που απεικονίζει τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη μορφή σκύλου.

Το σκίτσο, που είχε αρχικά δημοσιευθεί το 2011 στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, αναδημοσιεύτηκε σε βιβλίο που προορίζεται για τους μαθητές λυκείου στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης.

Με τίτλο «οι Τούρκοι στη Γερμανία, μία επιτυχημένη ιστορία» η γελοιογραφία απεικονίζει τον Ερντογάν σαν σκύλο-φύλακα, σε επιθετική στάση, να δείχνει τους κυνόδοντές του, μπροστά από ένα σπιτάκι σκύλου με το όνομά του.

«Καταδικάζουμε σθεναρά τη δημοσίευση σε ένα σχολικό βιβλίο ενός σκίτσου που προσβάλει τον σεβαστό μας πρόεδρο και όλους τους Τούρκους που ζουν στη Γερμανία» τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε δελτίο τύπου που εξέδωσε. «Δεν υπάρχει θέση στις δημοκρατίες για αυτού του είδους την υποκίνηση σε μίσος, στην ξενοφοβία και στην ισλαμοφοβία» προσθέτει.

Την ίδια στιγμή, στη συνοικία Εσενλέρ της Κωνσταντινούπολης, ο πρόεδρος της Τουρκίας ενώ περπατούσε στον δρόμο, παρατήρησε άνδρα που κάπνιζε στο σκεπαστό μπαλκόνι καφετέριας, παραβιάζοντας τον νόμο που απαγορεύει το κάπνισμα στους κλειστούς δημόσιους χώρους.

Ο Ερντογάν έδωσε εντολή στους άνδρες της δημοτικής αστυνομίας να του επιβάλουν πρόστιμο επιτόπου. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ ο καπνιστής αναμένεται να πληρώσει ένα πρόστιμο ύψους 90 τουρκικών λιρών (λίγα πάνω από 30 ευρώ).

By